Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Almere gaat dataopslag zorg efficiënter inrichten

Mark van Dorresteijn
Almere start morgen het project ‘Almere DataCapital’ om onder andere de datagroei in de zorgsector te beheersen. Het project moet in totaal tussen de 2500 en 5000 banen opleveren, de kosten van dataopslag drukken en ervoor zorgen dat beschikbare kennis makkelijker gedeeld wordt.
Almere gaat dataopslag zorg efficiënter inrichten

De grootschalige opslagplek die ontstaat, moet vooral gezien worden als een soort ecosysteem van mensen, energie, kennis en bedrijvigheid rondom een concentratie van duurzame datacenters voor de zorg en mogelijk andere sectoren. Bij de start van Almere DataCapital worden projecten gelanceerd voor het AMC en Research IT groepen. Ook het Landelijk Borstkankeronderzoek 2012 is onderdeel van de DataCapital.

Data in de zorgsector

De zorgsector produceert enorme hoeveelheden data en alleen al de kosten van opslag lopen in Nederland in de tientallen, zo niet honderden miljoenen euro’s. Binnen ziekenhuizen is de noodzaak aanwezig om de kosten van opslag en bewerking van data beheersbaar te houden. Alleen al door medische data gezamenlijk efficiënter op te slaan, zijn miljoenen euro’s te besparen. Daarnaast kan er een schat aan onderzoeksmateriaal beschikbaar komen door informatie eenvoudig maar ook volledig veilig met elkaar te delen. De kennis die bij het opslaan van beeldmateriaal is opgedaan in de Nederlandse mediawereld is van grote waarde voor de zorgsector om nieuwe diensten te ontwikkelen en deze data voor research eenvoudig te ontsluiten.

‘Big data’

Het project speelt in op het ontstaan van ‘big data’: het ontstaan van enorme verzamelingen digitale gegevens, zoals hi-res videobestanden en allerlei vormen van medisch (beeld)materiaal. De verwerking hiervan vraagt om geavanceerde middelen, zo menen de projectmedewerkers. “De hoeveelheid data verdubbelt wereldwijd elke achttien maanden. Een kwart van alle data komt uit de medische sector, deze data vragen een andere benadering dan traditionele data. Door anders om te gaan met data dan tot op heden gebruikelijk is, zullen niet alleen forse besparingen maar ook procesverbeteringen en verdere innovaties mogelijk worden. Dit geldt zowel voor de dagelijkse werkzaamheden van de professionals in de zorg als voor research en het wetenschappelijk en hoger onderwijs.”

Miniconferentie

Op 23 november vindt om 14.00 uur in de Kunstlinie, Almere de miniconferentie plaats over big data in de zorg. De vraag die centraal staat is hoe men alle waarde van de informatie in big data zo effectief en efficiënt mogelijk kan benutten. (Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter) (Foto: iMMovator)

Lees meer:

Almere DataCapital – De ontwikkeling van een duurzaam ecosysteem van kennis en

bedrijvigheid rondom de opslag en bewerking van ‘big data’
(PDF)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.