Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Als verpleegkundigen ziek zijn moet een operatiekamer dicht’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft een tekort aan verpleegkundigen. En de administratiedruk is zo groot dat medisch specialisten en verpleegkundigen minder tijd overhouden voor de patiënten. Dat is de boodschap van verpleegkundigen en medisch specialisten aan de zorgspecialisten van de Kamer.
DebatAntonius.jpg

Het is maandagavond  in het ziekenhuis. De Kamerleden Linda Voortman (Groen Links), Renske Leijten (SP), Sjoers Potters (VVD) en Mona Keijzer (CDA) kruisen de degens in een debat dat georganiseerd is door de medische staf. ‘Wij willen de Kamerleden die straks over het beleid gaan vragen kunnen stellen,’ zegt chirurg Peter Go namens de medische staf ter inleiding.

Operatiekamers dicht
Nadat de Kamerleden hebben aangegeven wat voor hen de grootste uitdagingen zijn,  komt de eerste feedback vanuit de zaal. ‘We hebben te weinig HBO-verpleegkundigen terwijl er een numerus fixus zit op de opleidingen. Hoe kan dat?’ ‘Als er vijf mensen ziek zijn op onze afdeling moeten we twee OK’s sluiten.’ ‘’s Avonds zit ik BSN nummer in te voeren. De last om te registreren, ondermeer voor Dica, is enorm. Er is geen tijd meer om aan het eind van de dag bij patiënten langs te gaan.’ ‘Veertig procent van onze tijd moet we vinken.’

Doorgeschoten registraties
Volgens Renke Leijten is de registratielast de schuld van de zorgverzekeraars en van de invoering van de DOTs. ‘DOT betekent DBCs op weg naar transparantie. Meer die transparantie is verdwenen. Dit is het faillissement van het systeem.’  Mona Keijzer is het daar deels mee eens. ‘Registreren is volledig doorgeschoten. In het onderwijs en bij de politie zien we hetzelfde probleem. Jaren terug zijn we de overheid gaan zien als een bedrijf. We moeten toe naar een ander ordenend systeem. Maar svp geen Nationaal Zorgfonds.’ ‘Iedereen die wat anders wil in de zorg zal met de zorgverzekeraars moeten beginnen. De stekker kan eruit. Het productdenken moet weg,’ reageert Leijten.   

Langlopende contracten
De personeelstekorten zijn volgens de Kamerleden een gevolg van korte termijn denken. ‘Er moeten meer langlopende contracten van zorgverzekeraars komen, bijvoorbeeld vijf jaren contracten,’ zegt Sjoerd Potters. ‘De numerus fixus moet weg. Als er wordt bezuinigd is dat meestal door het niet verlengen van flexibele contracten,’ zegt Leijten. ‘Door de vergrijzing wordt de beroepsbevolking kleiner en is er een tekort aan personeel, ‘ aldus Keijzer.

Maar er zijn nog meer personeelsproblemen. ‘We hebben meer stageplaatsen nodig voor HBO verpleegkundigen en we hebben zelf meer tijd nodig voor onderzoek,’ klinkt het uit de zaal. ‘Operatie-assistentes die we opleiden gaan naar andere ziekenhuizen die meer betalen.’

Toegenomen werkdruk
De toegenomen werkdruk is  volgens een deel van de Kamerleden een gevolg van de hervormingen in de langdurige zorg. Die leidt tot een toeloop van oudere patiënten die thuis niet  voldoende worden ondersteund. Vaak kunnen ze niet terug naar huis. ‘Ik heb hier steeds voor gewaarschuwd. De hervormingen zijn te snel doorgevoerd met grote bezuinigingen erbij. Gemeenten en zorgverzekeraars moeten meer geld krijgen voor zorg thuis,’ zegt Keijzer. ‘We moeten de zorg thuis en in de eerste lijn versterken,’ aldus Voortman.  

Wensen verpleegkundigen
Aan het eind van het debat wordt geïnventariseerd wat de wensen zijn van het ziekenhuispersoneel. Verpleegkundigen willen meer ruimte voor eigen regie. En er is behoefte aan beleid dat oudere collega’s helpt om langer door te werken. Medisch specialisten willen af van de koppeling van icd-10 met de DOTs en ze willen stoppen met de add-on registratie van dure geneesmiddelen.

De Kamerleden krijgen de vraag of ze bereid zijn minister van Volksgezondheid te worden. Alleen Renske Leijten ziet wat in het ministerschap. ‘Ik ambieer het niet maar ik ga het ook niet uit de weg.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.