Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Alternatieve rekenmethode sterftecijfers bespaart ziekenhuizen tijd

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen besteden veel tijd en menskracht aan het uitzoeken van sterftecijfers. Dat hoeft niet, zeggen onderzoekers in het LUMC. Zij ontwikkelden een rekenmethode waarmee ziekenhuizen gerichter onderzoek kunnen doen.
betere rekenmethode voor ziekenhuissterfte
Adobeostock

Sinds 2015 moeten er naast de HSMR maar liefst 157 onderliggende sterftecijfers binnen diagnosegroepen worden berekend en nader worden onderzocht.

Diagnosegroepen

Naar nu blijkt, is de kans op vals-positieve resultaten bij de huidige methode te groot. Onderzoeker Perla Marang-van de Mheen: ‘Niet alle SMR’s die vooraf afwijkend lijken, blijken dat daadwerkelijk ook te zijn. Met onze methode kan gerichter onderzoek worden gedaan in die diagnosegroepen waar het statistisch gezien aannemelijk is dat de SMR echt afwijkend is van het gemiddelde.’

Sterftecijfers

Het berekenen van de SMR’s in subgroepen moet ziekenhuizen helpen te duiden in welke patiëntengroepen de uitkomst van zorg verbetering behoeft. In de loop der jaren zijn er aan de oorspronkelijke vijftig SMR’s extra diagnose’s en diagnosegroepen toegevoegd. Marang-van de Mheen: ‘Daardoor worden er wel erg veel betrouwbaarheidsintervallen berekend, bij gebruik van een 95 procent betrouwbaarheidsinterval. Dit zijn de zogenoemde vals-positieve resultaten.’ Gemiddeld worden er op een totaal van 157 SMR’s  acht sterfgevallen ten onrechte significant verklaard.

Veilig diagnosegroepen toetsen

De afdeling Biomedical Data Sciences ontwikkelde een methode om veilig meerdere subgroepen te toetsen om er achter te komen waar een eventueel probleem ten aanzien van afwijkende zorguitkomsten zich bevindt. Hiermee kunnen ziekenhuizen gerichter onderzoek doen en het kost ze aanzienlijk minder tijd.

LUMC

De methode van het LUMC heet ‘hommel’ en is vrij toegankelijk via een open source R-library. Hommel kan door het CBS worden gebruikt bij het maken van de rapporten die ieder ziekenhuis inzage geven in de groepen waar er potentieel echt sprake is van een afwijkende sterfte. Marang-van de Mheen: ‘Wij hopen dat het CBS deze methode gaat gebruiken in toekomstige rapporten en dat het ziekenhuizen aangeeft in welke subgroepen ook na correctie voor multiple testen een significant afwijkende SMR wordt gevonden.’

HSMR en SMR

Ziekenhuizen zijn verplicht om jaarlijks de gestandaardiseerde ziekenhuissterfte, in de vorm van de Hospital Standardised Mortality Ratio (HSMR), op hun website te publiceren en tevens de SMR voor alle diagnosegroepen. Achterliggende gedachte is dat deze transparantie patiënten, huisartsen, verzekeraars en andere professionals helpt te kiezen voor een ziekenhuis, maar ook de ziekenhuizen zelf aanzet tot het verbeteren van de uitkomsten. Oorspronkelijk werd de HSMR berekend over de vijftig diagnosegroepen met naar verwachting het grootste deel (ongeveer 80 procent) van de algemene sterfte. Deze verwachting bleek echter niet altijd uit te komen en sinds 2015 wordt de HSMR dan ook berekend over alle 157 diagnosegroepen.

Lees hier het volledige artikel van dr. P.J. Marang-van de Mheen: HSMR-en-multiple-testing.LUMC

1 REACTIE

  1. Interessant artikel. Wel een kleine aanmerking: Het gehanteerde betrouwbaarheidsinterval per diagnosegroep is een 98% betrouwbaarheidsinterval. Dat betekent dat het te verwachten aantal vals-positieven per ziekenhuis 3.14 is (157 * 0,02) en niet 8. Dit kunnen vals-positieven in beide richtingen zijn. Op een totaal van 157 SMR’s ligt het te verwachten aantal onterecht als significant hoog aangemerkte SMR’s dus ergens tussen de 1 en 2. In het artikel waarnaar onderaan de tekst wordt verwezen staat dit wel correct.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.