Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Altrecht start proef met vervoer verwarde personen

Redacteur Zorgvisie
Altrecht start vanaf maandag 1 mei een pilot voor het vervoer van verwarde personen. De Utrechtse ggz-instelling neemt de taak daarmee over van de politie, die landelijk wil ophouden met het vervoer van deze mensen.
CrisisVanboeijen400.jpg

Dat meldt RTV Utrecht. De pilot gaat een jaar draaien en moet mensen met verward gedrag meer rust geven, zegt Harry Kwast, manager acute psychiatrie. Op dit moment worden deze personen nog door de politie naar de crisisdienst vervoerd, ook als er geen sprake is van een strafbaar feit. Politieagent Albert Folkeringa noemt het tegenover RTV Utrecht stigmatiserend om het vervoer zo te organiseren en benadrukt dat politiemensen niet zijn opgeleid om de mensen geestelijke zorg te geven. ‘Vaak bellen mensen de politie als iemand overlast veroorzaakt. Dan zullen we nog steeds ter plekke gaan, maar daar samen met de persoon in kwestie wachten tot de crisisdienst er is’, zegt hij.

Resultaten proef
De GGZ Vervoersdienst, zoals de dienst van Altrecht gaat heten, moet de overgang naar de crisisopvang soepeler maken. De ggz-instelling zet een busje in, waarin personeel mee kan rijden om de persoon gerust te stellen en de situatie te helpen de-escaleren. Kwast: ‘We weten nog niet wat het voor patiënten gaat opleveren, maar we hebben inmiddels op andere fronten ervaring met de GGZ Vervoersdienst en de patiënten zijn er heel tevreden over. We verwachten dus tevreden patiënten, tevreden politieagenten en we hopen dat het snel vorm kan krijgen.’

Ook in andere regio’s worden mogelijkheden onderzocht voor het vervoer van verwarde personen. Zo startte GGZ Noord-Holland-Noord eerder een proef met een crisisdienstauto waarin mensen met verward gedrag kunnen worden vervoerd.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.