Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulancedienst Rotterdam-Rijnmond op de vingers getikt

Jan Kloeze
Niet vaak genoeg binnen 15 minuten bij de ernstigste spoed-patiënten. Medewerkers ontevreden. Twijfelachtige bestuursstructuur. Inspectie en NZa eisen snel verbeteringen bij AZRR.
Toekomstscenario's Actiz
Franck Boston / Fotolia

In slechts 88 procent van de gevallen is de ambulance van de AmbulanceZorg Rotterdam-Rijnmond (AZRR) binnen een kwartier bij patiënten met een acute bedreiging van vitale functies. De norm is 95 procent. Personeelstekorten in de acute zorgketen vormen slechts een deel van de verklaring voor deze slechte prestaties, zoals IGJ en NZa concluderen in hun onderzoeksrapport. De onderliggende bedrijfsvoering lijkt de problemen bij AZRR te verergeren.

Dubbele petten in bestuur

AZRR is een coöperatie met twee leden, namelijk de Veiligheidsregio Rotterdam (VRR) en de BIOS-groep. VRR is een publieke organisatie en BIOS is een privaat bedrijf, gespecialiseerd in bijzonder personenvervoer. De algemeen directeur van de VRR is tevens voorzitter van de raad van bestuur van AZRR. De directeur/groot-aandeelhouder (DGA) van BIOS is ook lid van de raad van bestuur en neemt daarnaast zitting in de algemene ledenvergadering (ALV) van de coöperatie. Vanuit de VRR zit de burgemeester van Schiedam in de ALV. Een derde bestuurder van AZRR is in dienst van de coöperatie, de operationeel directeur. De raad van toezicht van AZRR heeft uitsluitend een werkgeversrelatie met deze operationeel directeur. De werkgeversrelatie met de andere twee bestuurders is ondergebracht bij de ALV, waar dus één van die bestuurders zelf lid van is. Overigens was deze bestuursconstructie met dubbele petten en beperkt intern toezicht bekend toen de AZRR van VWS een aanwijzing kreeg.

Interne salarisverschillen

Het effect is in ieder geval volgens IGJ en NZa dat besluitvorming in de organisatie moeizaam tot stand komt. Er is mede daardoor niet goed ingespeeld op de personeelstekorten die op zichzelf landelijk zijn. Het verloop in het personeelsbestand is groter dan gemiddeld en waar in andere regio’s ziekenhuizen hoog gespecialiseerde verpleegkundigen kwijtraken aan ambulancediensten, is dat hier juist andersom. Intern is er zelfs een verschil in salaris tussen medewerkers van VRR en BIOS door de te betalen eigen bijdrage aan pensioenpremie. Ondanks verzoeken vanuit het middenmanagement blijkt het voor de leden van de coöperatie onmogelijk dit aan te passen.

Snel verbeterplannen nodig

Desondanks schrijft IGJ dat er geen 1-op-1 relatie is tussen de besturing van AZRR en het verloop van personeel en de moeite met het aantrekken van nieuw personeel (en daarmee samenhangend de stijgende responstijden). Toch zeggen de externe toezichthouders dat een goede werkomgeving essentieel is voor het behoud en optimale inzet van medewerkers. Een adequate besturing van de organisatie is ook van belang voor het snel en effectief kunnen inspelen op de huidige en toekomstige veranderingen binnen de acute zorg en de voorlopig aanhoudende krappe arbeidsmarkt.

De Inspectie zal het komende halfjaar haar intensieve toezicht op AZRR voortzetten. In ieder geval wordt van de AZRR verwacht dat er binnen 4 weken een aantal verbeterplannen wordt aangeleverd. Afhankelijk van de kwaliteit van deze verbeterplannen beraadt de IG] zich op passende vervolgstappen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.