Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulancemedewerkers leggen werk neer

Redacteur Zorgvisie
Ambulancemedewerkers in verschillende regio’s gaan volgende week twee uur langs staken. Dat meldt FNV Zorg & Welzijn. De medewerkers vrezen dat ze geen goede hulpverlening meer kunnen bieden door hun arbeidsomstandigheden en –voorwaarden.
Ambulancemedewerkers acute zorg
Foto: iStock

De arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden zijn volgens de medewerkers ver onder de maat, zo meldt FNV. De ambulancediensten kampen met een personeelstekort, waardoor de medewerkers een hoge werkdruk ervaren. Uit onderzoek van FNV blijkt dat bij 20 van de 24 ambulancediensten door de onderbezetting de wettelijke norm van 15 minuten aanrijtijd bij spoed niet kan worden gehaald. Veel ambulancemedewerkers maken door de problemen de overstap naar de spoedeisende hulp van ziekenhuizen, constateerde FNV. De vakbond sprak zelfs van een ‘leegloop’ bij de ambulancediensten. De medewerkers maken de overstap naar het ziekenhuis omdat ze daar regelmatigere tijden kunnen werken en bovendien een hoger loon zouden krijgen.

Staking ambulancemedewerkers

Volgens FNV Zorg & Welzijn wil Ambulancezorg Nederland (AZN) niet in gesprek over oplossingen voor de problemen. Daarom is nu een staking van twee uur aangekondigd, waarbij de ambulances alleen uitrukken bij spoedgevallen. De AZN heeft in een reactie laten weten verbaasd te zijn over de actie van ambulancemedewerkers. Ook vindt de werkgever de staking ‘ontzettend voorbarig’, omdat er druk wordt gezocht naar een oplossing voor de grote problemen.

Extra budget voor acute zorg

De vraag naar ambulances is de afgelopen jaren flink gestegen, meldde FNV Zorg & Welzijn in oktober. Dat komt onder meer doordat ouderen langer thuis blijven wonen. Maar volgens de vakbond wordt er ondanks de stijgende vraag geen extra geld geïnvesteerd in de sector. De problemen die er spelen zijn volgens FNV al langer bekend, maar het ministerie, de AZN, zorgverzekeraars en toezichthouders zouden naar elkaar wijzen.
Eind oktober maakte de NZa bekend 19,2 miljoen euro extra vrij te maken voor de ambulancesector. Dat budget is vooral bedoeld om ervoor te zorgen dat er voldoende personeel kan worden aangenomen voor de acute zorg, zodat er meer ambulances kunnen gaan rijden en medewerkers een minder hoge werkdruk ervaren. Daarnaast wordt er een apart potje gemaakt voor defibrillators.

(ANP/Zorgvisie)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.