Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ambulances halen aanrijdtijden niet overal

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ambulances op het platteland overschrijden de maximale aanrijdtijd het vaakst. In sommige gebieden komt de ambulance in bijna dertig procent van de gevallen te laat.
ambulance.bovenkant.foto carina van aartsen.jpg
Foto: Carina van Aartsen

Dat meldt RTL nieuws.

Aanrijdtijd
Volgens de analyse die RTL liet uitvoeren, deed de ambulance er in 5,8 procent van alle noodgevallen langer over dan de wettelijke norm van een kwartier. Dat is hoger dan de landelijke norm van 5 procent, zo stelt RTL. In 240 van de 359 onderzochte gemeenten halen de ambulances de landelijke norm niet.

Ambulances
Buurtfacts analyseerde gegevens van meer dan 400.000 ambulanceritten in 2015 op gemeenteniveau. In Zeewolde was de ambulance het vaakst te laat: bij 29 procent van de ritten duurde het langer dan een kwartier. In Molenwaard en Oirschot komt de ambulance in 28 procent van de gevallen te laat. In Amsterdam en Rotterdam doet de ambulance er in respectievelijk zeven en zes procent van de noodgevallen er langer over dan een kwartier. Hoeveel langer vermeldt het verhaal niet.  

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.