Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ambulances rukken steeds vaker uit

De ambulance moet de laatste jaren steeds vaker uitrukken. Tussen 2008 en 2013 nam het aantal ritten gemiddeld met 4,2 procent per jaar toe. Vooral de sterke groei van het aantal loze ritten en het aantal inzetten voor levensbedreigende situaties valt op in de trendanalyse die het ministerie van VWS vrijdag publiceerde.
Ambulances rukken steeds vaker uit

Niet alleen het aantal ambulanceritten nam toe, de ambulancetochten waren ook steeds vaker urgent van aard. In 2013 verschoof het zwaartepunt van niet-levensbedreigend naar levensbedreigend. Het aantal ritten voor niet levensbedreigende situaties groeide minder hard maar er kwamen duidelijk meer ritten voor ‘levensbedreigende situaties’ voor. Het aantal levensbedreigende ritten is in 2013 met 8,1 procent toegenomen. De toename in het aantal inzetten deed zich zowel overdag als ’s avonds en ’s nachts voor, maar de groei was in de avond en nacht het grootst.

Oorzaak onbekend

Wat de reden is voor deze stijging weten de onderzoekers niet helemaal te verklaren. De invloed van demografische ontwikkelingen zoals vergrijzing op de toename van het aantal spoedeisende inzetten is onderzocht voor de periode 2009-2012. Een deel klein deel van de groei is te verklaren door de vergrijzing en een ander deel door de  groei van de gehele populatie. Echter, voor 3,7 procent van het stijgende aantal ritten konden de onderzoekers geen aanwijsbare reden vinden.

1 REACTIE

  1. De stijging in het aantal loze ritten is natuurlijk makkelijk te verklaren. Hier in Amsterdam rukt de ambulance namelijk standaard uit bij incidenten, ook als helemaal nog niet bekend is dat dat noodzakelijk is. Puur voor de zekerheid. En dat deden ze vroeger nooit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.