Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

AMC en VUmc gaan zorg verdelen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Amsterdamse academische ziekenhuizen AMC en VUmc laten zich niet ontmoedigen door het negatieve besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om te fuseren. Binnen de mogelijkheden die de ACM biedt, gaan zij afspraken maken over de verdeling van zorg, onderzoek, onderwijs en opleiding.
AMC en VUmc gaan zorg verdelen
Foto: ANP - Koen Suyk

De raden van bestuur hebben hun toekomstvisie voor verder samenwerking op 14 mei gepresenteerd aan hun 15.000 medewerkers. Zorg en onderzoek rond bijvoorbeeld trauma’s, vrouw/kind en hart/vaten willen ze op termijn concentreren in het AMC. Zorg en onderzoek rond oncologie, neurologie en bewegen zou op termijn naar het VUmc gaan. De eerstkomende jaren ligt de nadruk vooral op de implicaties die dit heeft voor vrouw/kind en oncologie.

Kwaliteit

Op hun websites schrijven AMC en VUmc dat zij met de samenwerkingsplannen beogen het volledige palet aan academische zorg in de groot-Amsterdamse regio te kunnen blijven bieden. De plannen stellen beide centra daarnaast in staat betere kwaliteit zorg te bieden, vooral door volumevergroting van hoog-complexe zorg. Door een betere gezamenlijke benutting van dure infrastructuur zal de doelmatigheid toenemen. Tot slot zullen AMC en VUmc door hun samenwerking steeds beter internationaal onderzoek kunnen aantrekken en een ambitieuzer profiel claimen. Dit is aantrekkelijk voor studenten en onderzoekers.

Juridische bezwaren ACM

In april trokken beide ziekenhuizen hun fusievoornemen in vanwege juridische bezwaren van de ACM. VUmc en de Vrije Universiteit zijn verenigd in een stichting. Voor een fusie moeten die eerst ontvlecht worden en ondergebracht worden in zelfstandige juridische entiteiten. ‘Rond de melding bij de ACM van de wens tot het aangaan van een bestuurlijke fusie, valt op dit moment volgens de ziekenhuizen niets nieuws te melden. Ondertussen werken AMC en VUmc voortvarend aan de door de ACM geconstateerde juridische problemen. Het staat een gedachtebepaling rond de langetermijnperspectieven van de samenwerking tussen AMC en VUmc niet in de weg en het vormt ook geen belemmering om de komende jaren betekenisvolle verdere stappen te zetten’, zo valt op de website van het AMC te lezen. VUmc en AMC zullen de komende jaren aandacht besteden aan het onder één leiding brengen van afdelingen en het integreren van ondersteuning.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.