Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Amerikaanse keten gaat thuiszorg leveren in Nederland

Een Amerikaanse franchiseketen die thuiszorg biedt aan ouderen, Home Instead Senior Care, heeft zijn oog laten vallen op de Nederlandse markt. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD). De Amerikanen willen in Nederland een keten van franchisenemers opzetten voor niet-medische thuiszorg. Gaan de plannen door dan zou dat de eerste keer zijn dat een grote buitenlandse partij actief wordt op de Nederlandse markt voor thuiszorg.
Amerikaanse keten gaat thuiszorg leveren in Nederland

Home Instead Senior Care gaat eerst op zoek naar een Nederlandse ondernemer — de ‘hoofd-franchisenemer’ — die de overkoepelende keten in Nederland moet opzetten. Daartoe organiseert het bedrijf op 22 februari een seminar waar geïnteresseerden wordt verteld hoe de franchiseorganisatie werkt. Het franchisenetwerk is in 1994 opgericht in de VS, maar heeft intussen vestigingen in veertien andere landen, waaronder Groot-Brittannië en Duitsland, aldus het FD.

Eigen betaling

De Amerikanen mikken vooral op die diensten uit de markt waar cliënten zelf voor moeten betalen. De zorg kan variëren van gezelschap houden, taxiservice naar de dokter tot koken en huishoudelijk werk. Het is een markt die ook al door Nederlandse zorgaanbieders wordt bediend.

ActiZ

Brancheorganisatie ActiZ zegt in het FD dat er in Nederland nog geen buitenlandse organisaties actief zijn. Organisaties moeten zowel voor de medische thuiszorg, die uit volksverzekering AWBZ wordt gefinancierd, als voor de huishoudelijke zorg, die de gemeentes betalen, aan allerlei eisen voldoen. Er is een toelating als zorgorganisatie vereist en er dienen contracten afgesloten te worden met zorgkantoren. Voor de huishoudelijke zorg moeten de thuiszorgorganisaties deelnemen aan een aanbestedingsprocedure die door gemeentes wordt georganiseerd. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Tien procent Amerikaanse artsen gebruikt EPD

Extra toezicht op nieuwe toetreders in zorg

Tip 38: Wees voorbereid op buitenlandse toetreders

Staatssecretaris waarschuwt thuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Quote “De Amerikanen mikken vooral op die diensten uit de markt waar cliënten zelf voor moeten betalen.” einde quote.
    kortom, de Actis kan wel zeggen dat men aan allerlei eisen moet voldoen, maar dit is m.i. geen zorg vanuit de AWBZ of WMO maar particuliere zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.