Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amphia draait onverwacht verlies

Dit jaar dreigt het Amphia Ziekenhuis, met vestigingen in Breda en Oosterhout, tegen de verwachting in op een verlies van 6 miljoen euro uit te komen meldt het regionale dagblad BN/De Stem. "Zonder ingrijpen waren we eind 2008 failliet geweest", stelt Derk Vermeer, voorzitter van de interim Raad van Bestuur in de krant.
Amphia draait onverwacht verlies

Dat het ziekenhuis dit jaar toch verlies lijdt, is een tegenvaller. Eerder rekende het Amphia nog op een positief resultaat voor 2007.

Sluipend proces

“Inkomsten en uitgaven hielden tegen de verwachting in geen gelijke tred. Dat is een sluipend proces, er zijn in een ziekenhuis van deze omvang veel verschillende posten en als je dan onverwachts ergens de productie niet haalt, loop je achter op je begroting”, geeft Vermeer als verklaring in BN/De Stem. In 2006 leed het ziekenhuis 8,7 miljoen euro verlies.

Uitgaven

De rest van dit jaar wil de interim Raad van Bestuur gebruiken om het tekort zoveel mogelijk te beperken. Dat gebeurt onder meer door vast te houden aan het schrappen van 255 banen. Verder is er een selectieve vacaturestop en wordt er heel streng gekeken naar alle uitgaven.

Bedden schrappen

“Het kostenbewustzijn van iedereen in de organisatie mag zeker twee tandjes hoger”, aldus Vermeer in de krant. “We gaan veel scherper kijken naar de inkoop en ook kijken of al die verschillende leveranciers wel nodig zijn. Daarnaast willen we het personeel efficiënter inzetten, eventueel afdelingen samenvoegen, de bezetting van de bedden verhogen en misschien een klein aantal bedden schrappen. Ook zit er winst in het grondig tegen het licht houden van allerlei procedures. Er is sprake van grote urgentie.”

Medewerkers

Daarbij wordt ook van het personeel en medische staf een bijdrage verlangd. “Elders heb ik het meegemaakt dat mondkapjes van 1,30 euro werden gekozen terwijl het goed mogelijk was exemplaren van 6 cent te gebruiken. Maar ook iets simpels als bijvoorbeeld medewerkers die het licht in hun kantoor uitdoen als ze naar huis gaan, helpt. Want duizend van die kleine dingen bij elkaar maken wel een verschil.” Nog dit najaar moeten de maatregelen de financiële situatie verbeteren zodat het tekort niet verder oploopt. In de loop van 2008 wil het Amphia dan weer in de plus staan. “Al zullen we ook dan alert moeten blijven.” (BN/De Stem)

Lees ook:

OR zegt vertrouwen bestuur Amphia op

Raad van bestuuur Amphia Ziekenhuis treedt af

Gedwongen ontslagen bij Amphia Ziekenhuis

‘Algemeen ziekenhuis redt het niet in huidige vorm’Link:

Amphia Ziekenhuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.