Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Amsta opent eerste woonvorm voor jong-dementerenden

Mark van Dorresteijn
Vroeg-dementerenden krijgen hun eerste, specialistische, kleinschalige woonvoorziening in Nederland. De woonlocatie De Beusemaecker werd gisteren door Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, geopend.
Amsta opent eerste woonvorm voor jong-dementerenden

De Beusemaecker (foto) in Amsterdam biedt plaats aan 48 dementerende mensen, jonger dan 65 jaar en is onderdeel van zorgorganisatie Amsta.

Gewone leven

De bewoners van de nieuwe locatie zijn verdeeld over acht woningen waar ze een eigen slaapkamer hebben. De keuken en woonkamer delen ze. Het gewone leven met de huishoudelijke taken staat voorop. Verder is er veel aandacht voor fietsen, wandelen, fitness en bewegen op muziek. Ook is er een dagbestedingscentrum waar mensen voor hersentraining, ontspanning, sport en creativiteit terechtkunnen.

Twaalfduizend vroeg-dementerenden

Jong-dementerenden kunnen nog veel, maar krijgen daar in de reguliere verpleeghuizen bijna geen kans voor. Nederland telt momenteel circa twaalfduizend mensen met vroegtijdige dementie. In de meeste gevallen worden ze op de verpleegafdelingen geplaatst, waar ze hun kamer met andere patiënten delen en weinig privacy hebben. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Uitzending Kruispunt over jong dementerenden

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Lees ook:

Woonservicegebieden: achterhaald concept?

Roze wooncomplex voor ouderen in 2013

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Het lijkt mij wel dat privacy voor deze mensen meer waarde heeft dan voor oudere mensen. Deze mensen zijn op allerlei gebieden actiever…Overigens gun ik niemand meerbedskamers op dit moment, al moet ik zeggen dat er soms bewust voor wordt gekozen i.v.m. angst.

  2. Lees alle reacties
  3. In de meeste gevallen worden ze op de verpleegafdelingen geplaatst, waar ze hun kamer met andere patiënten delen en weinig privacy hebben.> interessante opmerking als afsluiting van het artikel, alsof privacy meer (of minder) waarde heeft op jongere leeftijd……

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.