Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Amsterdam krijgt privaat kankerinstituut

AMSTERDAM – Amsterdam krijgt een nieuw, privaat gefinancierd kankerinstituut voor 375 patiënten. Het International Comprehensive Cancer Institute (ICCI) zal uiterlijk 2011 klaar zijn en komt in Noord aan het IJ, tussen het NDSM- en het Shell-terrein.

De onderhandelingen over het ICCI tussen de Duitse eigenaar Rehamed en de gemeente zijn bijna afgerond. De aankoop van de grond voor het instituut is zo goed als rond en hangt alleen nog ‘op formaliteiten’, zegt Directeur Lex de Lange van investeringsmaatschappij Zernike, dat de belangen van Rehamed behartigd.

Rehamed is gevestigd in Frankfurt en ontwikkelt klinieken. Met de grondovereenkomst die het bedrijf met Amsterdam sluit, is bijna 16 miljoen euro gemoeid. De bouw zal nog eens 150 miljoen tot 160 miljoen euro kosten.

Het nieuwe instituut zal deel uitmaken van een keten van circa tien, nog te vestigen kankerinstituten in Europese landen, waaronder Duitsland, Zweden, Spanje, Portugal, Turkije en Italië. Philips is verantwoordelijk voor de medische apparatuur.

Met de komst van het instituut, waar ook onderzoek zal worden gedaan, neemt het belang van Amsterdam als wetenschappelijk centrum voor onderzoek naar kanker toe. In Amsterdam staan al veel kankercentra, zoals het AMC, het VUmc en het gespecialiseerde NKI-Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (NKI-AvL) met 180 bedden.

Een woordvoerder van het NKI-AvL zegt “een groot voorstander te zijn” van nieuwe kankercentra, maar zegt ook dat “de plek waar het is gepland ons enigszins verbaast”. In Amsterdam is een overschot aan ziekenhuisbedden. Het NKI wil al tijden uitbreiden, maar krijgt daarvoor geen geld van de zorgverzekeraars. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland noemt het nieuwe instituut “een goed voorbeeld van marktwerking”.

De Lange zegt dat de huidige wachttijden van vijf tot acht weken voor kankerpatiënten in Amsterdam zullen dalen met de komst van het International Comprehensive Cancer Institute (ICCI).

Behalve een ziekenhuis en een onderzoeksafdeling komt er een hotel met vijftig kamers voor familieleden van patiënten. Tussen de gebouwen wordt een park aangelegd. Er zullen vierhonderd arbeidsplaatsen bij het nieuwe instituut komen. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.