Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Antibioticagebruik boeren vergroot MRSA-risico

Ondanks het gevaar voor de volksgezondheid gebruikt de veehouderij steeds meer antibiotica. Hierdoor kan het probleem met MRSA al binnen vijf jaar onbeheersbaar worden, zegt het RIVM vandaag in dagblad De Stentor.
Antibioticagebruik boeren vergroot MRSA-risico

De veehouderij gebruikt ondanks het gevaar voor de volksgezondheid steeds meer antibiotica. Uit cijfers van het FIDIN, de belangenvereniging van fabrikanten en importeurs van diergeneesmiddelen, blijkt dat de verkoop van antibiotica in de landbouw vorig jaar met bijna tien procent is gestegen.

Hele, hele grote zorg

Volgens de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) was het gebruik tussen 1999 en 2006 al met ruim zestig procent toegenomen. Zonder maatregelen kunnen resistente superbacteriën de kop opsteken die voor zwakke patiënten in ziekenhuizen fataal kunnen uitpakken. “Het is een hele, hele grote zorg” , aldus Roel Coutinho van het RIVM, die het gebruik van antibiotica vandaag aan de orde stelt op een symposium in Utrecht. Drie jaar geleden is vastgesteld dat varkens de MRSA-bacterie op mensen kunnen overbrengen. Het ministerie van Landbouw zegde toe het probleem aan te pakken. Daar ziet Coutinho ‘weinig van terug’.

Kostenexplosie

“Dit gaat over de volksgezondheid “, aldus Benno ter Kuile, microbioloog bij de VWA. Hij vreest dat de situatie over vijf tot vijftien jaar onbeheersbaar wordt. De kosten voor de volksgezondheid kunnen dan met vele miljoenen euro’s stijgen. In het buitenland doet die situatie zich volgens hem al voor. Daar zijn sommige infecties onbehandelbaar. In de Verenigde Staten heeft dat volgens Ter Kuile al geleid tot sterfgevallen. “Gek genoeg is Nederland een van de weinige landen waar veel aandacht is voor dit probleem. Andere landen steken hun kop in het zand.”

Eigen belang boeren

De sector werkt aan een convenant om het gebruik terug te dringen, maar dat is volgens de RIVM-directeur Infectieziekten Coutinho onvoldoende. “Ik ben daar zeer sceptisch over, ik zie geen effect. Kennelijk hebben de boeren er te weinig belang bij. Het gaat alleen om een indirect belang, namelijk de volksgezondheid.” Boerenorganisatie LTO Nederland wil ‘overmatig gebruik van antibiotica tegengaan’, maar stelt dat er dan eerst meer duidelijk moet zijn over het daadwerkelijke gebruik. Verkoopcijfers zeggen volgens LTO weinig. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Belgisch/Nederlands onderzoek naar preventie mrsa

Grootste risico mrsa in Limburg

Hoog antibioticagebruik leidt tot hoog mrsa-percentage

Klink zet aanpak MRSA-bacterie door

1 REACTIE

  1. Kunt u mij een naam van rapporten geven van het wetenschappelijk onderzoek dat is uitgevoerd naar de oorsprong van de MRSA bacterie en de dragers van deze soort???? M.i. Er is nog niets tot weinig wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen MRSA bacterie en varkens. Op deze manier wordt de intensieve veehouderij wederom in een kwaad daglicht gezet, zonder reden!!!! Er zal in de eerste plaats degelijk onderzoek uitgevoerd moeten worden, en daaronder vallen zeker niet alleen varkens. Ik heb uit vertrouwelijke bronnen n.l. ook vernomen dat paarden een grote drager zijn van het MRSA Bacterie, en aangezien deze vorm van hobby elk jaar met tientallen procenten stijgt, maak ik mij hier meer zorgen over. Dus houd aub op met publicaties van artikelen die ondernemers in de intensieve veehouderij nog meer schade berokkenen!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.