Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AP stelt onderzoek in naar Stichting Benchmark GGZ

Redacteur Zorgvisie
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt een onderzoek in naar de Stichting Benchmark GGZ (SBG). Doel van dit onderzoek is erachter te komen of het werk dat de stichting doet voldoet aan de wet- en regelgeving rondom privacy.
OnderzoekAP-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Dat heeft de SBG in een persbericht laten weten. De afgelopen tijd ontstond er onduidelijkheid over privacywet- en regelgeving waaraan de SBG moet voldoen. De stichting laat weten dat die onduidelijkheid vooral geldt voor het begrip ‘persoonsgegevens’. Er was al langer contact tussen de SBG en de AP. ‘De reden hiervoor was dat, door de steeds strenger wordende Europese privacywetgeving, jurisprudentie hierover en de uitleg hiervan door de AP, het begrip persoonsgegevens een steeds bredere betekenis heeft gekregen’, meldt de SBG.

Reden voor onderzoek
Dat er onduidelijkheid is over de wet- en regelgeving blijkt ook uit een reactie van minister Schippers op Kamervragen over Rom in de ggz. Daarin schreef ze dat ze nader onderzoek wilde laten doen naar de wetgeving rondom Rom. Eerder was het dubbel pseudonimiseren van persoonsgegevens voldoende om de Rom-data te verwerken, maar de AP besloot onlangs in een uitspraak dat dit niet meer zo kon worden gedaan. Die uitspraak had als gevolg dat Rom-uitkomsten als persoonsgegevens kunnen worden gezien en om die te verwerken is er een wettelijke grondslag nodig. De brief van Schippers was reden voor GGZ Nederland om haar leden te vragen geen Rom-data meer aan te leveren bij de SBG.

Uitkomsten onderzoek meenemen
De AP doet daarom nu onderzoek bij de SBG om er naar eigen woorden achter te komen of het werk dat zij ‘voor en in opdracht van de ggz-branche uitvoert voldoet aan de wet- en regelgeving.’ De SBG laat weten uit te kijken naar de resultaten van het onderzoek en de adviezen van de AP. ‘Omdat hiermee duidelijk wordt of de SBG volledig aan de huidige wet- en regelgeving voldoet. Indien aanvullende maatregelen nodig zijn zal SBG waar nodig haar processen aanpassen.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.