Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Apothekers hekelen voorkeursbeleid zorgverzekeraars

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Landelijk Actie Comite Apothekers (LACA) waarschuwt voor ‘kaalslag’ in de geneesmiddelenbranche. Oorzaak: het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars.
Apothekers hekelen voorkeursbeleid zorgverzekeraars

Het LACA doet haar uitspraken naar aanleiding van de NZa die vorige week een apotheker verplichtte tot het tekenen van een contract met twee zorgverzekeraars.

Preferentiebeleid

De regionale apotheker weigerde het contract met de zorgverzekeraar te ondertekenen omdat hij het niet eens was met het gevoerde preferentiebeleid. De NZa vindt dat een zorgverzekeraar in het belang van de consument op iedere markt selectief moet kunnen inkopen. In dit geval is de apotheker de enige in de omgeving en kunnen verzekerden nergens anders heen. De apotheker is inmiddels in beroep gegaan tegen de uitspraak van de NZa bij de bestuursrechter.

Veel klachten

Dagelijks constateren apothekers terugroepacties van fabrikanten omdat partijen geneesmiddelen ernstige gebreken vertonen, zo stelt het LACA. Restpartijen uit de hele wereld worden terugverscheept naar Nederland, met als gevolg dat de Nederlandse apotheken stapels klachten krijgen van patiënten over de kwaliteit

Stinken

Apotheker Edgard Weening uit Gieten zegt in het NRC: “Pillen van onbekende Indiase oorsprong zijn aangewezen door zorgverzekeraars. De tabletten zijn te zacht, breken al bij het uitdrukken uit de strip, zijn stroef, stinken, etc. De klachten zijn talrijk. De tabletten zullen ongetwijfeld hetzelfde geneesmiddel bevatten maar de kwaliteit ervan is duidelijk gedaald ten opzichte van 2 jaar geleden.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Apothekers moeten voorkeursbeleid uitvoeren

Cerfontaine naar apothekerskoepel

‘Zorgverzekeraars zijn slechte ondernemers’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.