Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ARCADIS: ‘Bouwbesluit dupeert zorg niet’

Het nieuwe Bouwbesluit zadelt de zorgsector helemaal niet op met torenhoge extra investeringen voor de brandveiligheid. Dit stellen Peter-Willem van Calis en Jeroen Bunschoten, adviseurs bij bureau ARCADIS. Hun uitspraak staat haaks op de analyse van de Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) die eerder deze week naar buiten kwam met een bedrag van 1,5 miljard.
ARCADIS: ‘Bouwbesluit dupeert zorg niet’

De kritiek die Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw (ERB) heeft op het Bouwbesluit 2012 is onterecht en hypothetisch, zeggen de ARCADIS-adviseurs. Het ERB stelt dat bepaalde bestaande vluchtroutes niet meer als zodanig zouden mogen worden aangemerkt, waardoor ingrijpende en kostbare verbouwingen nodig zijn. Het ERB stelt bovendien dat de nieuwe definities en voorschriften van het Bouwbesluit 2012 ervoor zorgen dat zorginstellingen hun vastgoed moeten aanpassen aan nieuwe regelgeving.

Onjuiste uitleg

“Dit is een onjuiste uitleg”, zeggen Bunschoten en Van Calis. “Ook met de nieuwe systematiek van het Bouwbesluit 2012 blijven bestaande vluchtroutes in ere. Er hoeft dus helemaal niets te worden gewijzigd in en aan de brandcompartimenten. Zorgbestuurders worden onnodig bang gemaakt met een lastenverzwaring van 1,5 miljard euro.” Een verzwaring van de eisen is volgens ARCADIS over het algemeen helemaal niet aan de orde. “Misschien zullen een paar instellingen wijzigingen moeten doorvoeren, maar bij lange na niet allemaal.”

Overleg

Volgens de adviseurs voert de zorgsector al langdurig overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) over dit dossier. Eventuele knelpunten zijn dankzij dat overleg uit het besluit verdwenen. “Door samenvoeging van de technische en gebruiksvoorschriften rond brandveiligheid ontstaat er in het Bouwbesluit een begrijpbaar en toepasbaar voorzieningenniveau voor brandveiligheid. In deze turbulente tijd voor zorgbestuurders is het weinig constructief om je schuldig te maken aan stemmingmakerij. We moeten er juist met z’n allen voor zorgen dat zorgbestuurders worden ontlast en dat bouw en/of verbouw zo doelmatig mogelijk kan worden gedaan.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bouwbesluit dupeert de zorgsector

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.