Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Armste en rijkste zorgaanbieders

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De rijkste zorgorganisatie van ons land is Pameijer uit Rotterdam. De aanbieder van beschermd wonen en scholing voor mensen met een beperking wist vorig jaar zijn eigen vermogen opnieuw te versterken. Eind 2014 bedroeg de solvabiliteit ruim 41 procent. De instelling is daarmee net iets rijker dan het Deventer Ziekenhuis dat een solvabiliteit van bijna 40 procent laat zien.
Armste en rijkste zorgaanbieders

Dat blijkt uit het overzicht dat PwC opstelt van de honderd grootste zorginstellingen. In het overzicht van 2014 is de bovenste helft van de top-10 weer rijker geworden. Nieuwkomer in de lijst is ouderenzorginstelling De Zorgcirkel uit Purmerend. De organisatie beschikt over een eigen vermogen van ruim 52 miljoen euro en is daarmee de op drie na kapitaalkrachtigste organisatie in de top-100. Op plaats 3 staat net als vorig jaar gehandicapteninstelling ASVZ.

Armste zorginstellingen

Aan de andere kant van het spectrum staan de armste zorginstellingen. Deze lijst wordt aangevoerd door Orbis Medisch en Zorgconcern met een solvabiliteit van 5,9 procent. Orbis is per 1 januari 2015 gefuseerd met Atrium in de nieuwe organisatie Zuyderland en is daarmee volgend jaar geen lantaarndrager meer. Die positie zal waarschijnlijk worden ingenomen door het Leger des Heils of door Careyn. Zij laten eind 2014 een solvabiliteit zien van respectievelijk 7,8 procent en 9,4 procent. De ouderenzorginstellingen nemen vier plaatsen in op de lijst van armste zorgaanbieders. Hieronder ook snelle groeier Buurtzorg dat een solvabiliteit heeft van 11,3 procent.

Verlies in de ouderenzorg

Ook in de lijst van zorgaanbieders met verlies staan veel ouderenzorgorganisaties. Careyn staat op plaats twee met een verlies van bijna 10 miljoen. Amstelring Groep en Laurens leden verliezen van respectievelijk 5,1 miljoen en 1,64 miljoen. Adriaan Terlouw, partner bij PwC, maakt zich zorgen over de uitkomsten van het recente benchmarkonderzoek van ActiZ. In een paar jaar tijd is het percentage criticasters onder het personeel toegenomen van 40 procent naar 60 procent. Zij zouden hun organisatie niet aanbevelen bij collega’s en vrienden. ‘Bestuurders hebben daarmee een groot een probleem. Dit moet een wake-up call zijn. Het personeel draagt het bedrijf. Uit hetzelfde benchmarkonderzoek komt dat er nog steeds een kloof is tussen de perceptie van klanten en die van het personeel. Klanten vinden dat ze niet genoeg kunnen meebeslissen over de verleende zorg en dat de medewerkers niet genoeg openstaan voor hun wensen.’

Cijfers

Bekijk het overzicht van de rijkste en armste aanbieders. De lijst bevat een overzicht met de top 10 rijkste zorgaanbieders, de top 10 zorgaanbieders met een lage solvabiliteit en de tien aanbieders met het grootste verlies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.