Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Arts-assistenten oefenen met serious game in AMC

Mark van Dorresteijn
In het AMC kunnen arts-assistenten in opleiding voor anesthesioloog vanaf vandaag hun vaardigheden op het gebied van luchtwegzorg of ‘airway management’ oefenen met een serious game.
Arts-assistenten oefenen met serious game in AMC

In de web-applicatie (en straks smartphone app) Medialis krijgen de spelers foto’s met cases voorgeschoteld. Terwijl de tijd wegtikt, moeten ze een juiste beslissing maken. Een goed antwoord levert punten en extra tijd op, een fout antwoord kost tijd. De luchtweg-game bevat nu zo’n honderd cases. Die cases gaan over concrete situaties, protocollen en medicatie. Op basis van de ervaringen die vanaf vandaag worden opgedaan, zal de hoeveelheid cases worden uitgebreid.

Medialis surgical mastering

Dezelfde game is er ook met vragen die specifiek opgesteld zijn voor chirurgen: Medialis surgical mastering. Volgende week wordt die game geïntroduceerd voor medewerkers van de afdeling chirurgie. Ook daar is een basisset van zo’n honderd cases opgenomen, die langzaam zal worden uitgebreid.

Nieuwe generatie

Vaardigheden aanleren via een serious game past bij de nieuwe generatie studenten, co-assistenten en arts-assistenten, zeggen de ontwikkelaars. Het is een leuke, interactieve en uitdagende manier om te leren en te oefenen. Bovendien is het spel via de smartphone altijd en overal beschikbaar. Ook is een serious game sneller en vooral goedkoper te ontwikkelen dan een volwaardige simulatie. Tegelijk met de ervaringen met serious games zal ook het effect worden bijgehouden op het leergedrag van de assistenten.

Little Chicken en Weirdbeard

De serious game die nu gepresenteerd is, is voortgekomen uit een speciale bootcamp voor game-ontwikkelaars. Deze bootcamp werd georganiseerd door onder andere Dutch Game Garden, AMC en TNO om concepten voor serious gaming in de zorg te ontwikkelen. Game-ontwikkelaar Little Chicken heeft de anesthesiologie- en chirurgiegame uitgewerkt; het bedrijf Weirdbeard is bezig met de uitwerking van het prototype voor een game over ‘situation awareness’ bij galblaasoperaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.