Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen beklagen zich over Landelijk Meldpunt Zorg

De werkwijze van het nieuwe Landelijke Meldpunt Zorg baart artsenfederatie KNMG zorgen. Het meldpunt geeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg dagelijks een klachtenoverzicht inclusief de namen van zorgverleners. Dit gebeurt zonder schriftelijke machtiging van de klager en zonder voorafgaande verificatie van de klacht. Ook is geen correctieregeling getroffen.
Artsen beklagen zich over Landelijk Meldpunt Zorg
Foto: ANP XTRA Koen Suyk

De KNMG schrijft in principe het idee van een Landelijke Meldpunt Zorg (LMZ) te ondersteunen, maar hekelt de werkwijze van het meldpunt. ‘Het LMZ verstuurt dagelijks een klachtenoverzicht naar de IGZ inclusief de namen van betrokken zorgverleners, zonder dat is gecontroleerd of de klachten enige grond hebben. De zorgaanbieder wordt hierover niet geïnformeerd. Verder ontbreekt een regeling om informatie achteraf in te zien en, zo nodig, te corrigeren of aan te vullen. Met deze werkwijze is de KNMG niet eens.’

Beroepsgeheim

Deze manier van handelen is volgens de artsenfederatie voor zorgverleners heel belastend. ‘Zeker nu het overzicht bedoeld is als ‘risico-input’ voor de IGZ. Ook het feit dat het LMZ geen schriftelijke machtiging aan klagers vraagt om bij zorgverleners navraag te doen levert problemen op. Het LMZ brengt zorgaanbieders die zij benadert over een klacht in een zeer lastige positie. Want hoe kunnen zij inhoudelijk reageren zonder het beroepsgeheim te schenden? Bovendien onderneemt de IGZ actie richting zorgverleners op basis van voor de zorgverlener anonieme klachten. Dat wekt argwaan naar patiënten in de hand, in plaats van vertrouwen.’

Wegnemen van zorgen

De KNMG heeft de minister over deze knelpunten diverse keren benaderd en heeft in een brief van 2 september nogmaals aangedrongen op het wegnemen van deze zorgen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.