Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Artsen beoordelen zorgverzekeraars

Mark van Dorresteijn
Bijna de helft van de huisartsen heeft nog geen contract met een zorgverzekeraar voor 2011. Daarom gaat huisartsenvereniging LHV de zorgverzekeraars monitoren.
Artsen beoordelen zorgverzekeraars

Volgens de LHV verloopt de contractering van huisartsenzorg over het algemeen buitengewoon onzorgvuldig. Huisartsen verkeren vooral in onzekerheid over de financiering van hun praktijkondersteuning. Onderdeel van de monitoring is het openen van een meldpunt voor slechte contracten.

Vragenlijsten

Er zijn op dit moment verzekeraars die in het geheel nog geen contract hebben aangeboden. Andere verzekeraars bieden contracten aan die afwijken van de gemaakte afspraken. Of er worden contracten aangeboden waarvan volstrekt onduidelijk is wat die voor de ondersteuning van de huisarts betekenen. Woordvoerder Dianne Paarhuis weet een positieve uitzondering: “Menzis denkt goed mee over wat huisartsen nodig hebben. Bovendien garandeert deze zorgverzekeraar de praktijkondersteuning voor volgend jaar.” De LHV verstuurt vragenlijsten naar de leden om een beeld te krijgen van de wijze waarop zorgverzekeraars zich inzetten voor het behoud van de praktijkondersteuning.

Uitbreiding

De gegevens zijn alleen ter inzage voor huisartsen, maar resultaten die van belang zijn voor patiënten, worden wel bekend gemaakt, zo laat Paarhuis weten. Het is de bedoeling om de monitor in de toekomst uit te breiden naar andere eerstelijnszorg. Ook de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) zal in een latere fase bij het initiatief aansluiten. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Wie wordt wijs uit de kwaliteitsbrij?

RVZ wil beoordelingssysteem voor specialisten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. ervan uitgaande dat in dit land nog steeds sprake is van een vrije keuze van de huisarts, is het onzinnig dat huisartsen met zorgverzekeraars een contract moeten aangaan over de financiering van hun praktijk. ik verwacht in ieder geval van mijn verzekeraar dat hij de huisarts die ik kies in staat stelt mij de zorg te bieden die ik nodig heb. dat betekent behalve zijn eigen inkomen een bijdrage in de praktijkkosten. het vertrouwenscontract dat ik met de huisarts heb en mijn verzekering moeten daarvoor voldoende basis zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.