Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsen huiverig over Menzis-centra

Redactie Zorgvisie
MAARSSEN - De Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) en de Orde van Medisch Specialisten zijn huiverig voor de keten van gezondheidscentra die verzekeraar Menzis wil opzetten. De twee beroepsverenigingen manen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tot waakzaamheid.

Menzis wil over heel Nederland verspreid vijftig eerstelijns gezondheidscentra opzetten . Naast huisartsen wil Menzis in deze centra ook fysiotherapeuten aan het werk zetten.

Op de stoel van de dokter

De LHV waarschuwt voor het gevaar dat de verzekeraar op de stoel van de dokter gaat zitten. In dat geval kunnen bij de behandeling financiële overweging de overhand krijgen boven medisch-inhoudelijke. “Het is absoluut noodzakelijk dat zo’n initiatief geen consequenties heeft voor de inhoudelijke onafhankelijkheid de huisarts”, aldus LHV-woordvoerder Fulco Seegers. “Natuurlijk zegt Menzis: we betalen alleen het pand, maar die artsen moeten ook een contract met Menzis sluiten, dus hoe regel je dat?”

Geen blokkade

Seegers vindt bovendien dat de diversiteit van het eerstelijns aanbod niet aangetast mag worden. “Het mag niet zo zijn dat de weg wordt geblokkeerd voor andere aanbieders in de eerste lijn in het werkgebied van Menzis.”

Zorgverzekeraar is geen poortwachter

Woordvoerster Ellen van Rooijen van de Orde stelt daarnaast dat verzekeraars niet de poortwachtersfunctie in de zorg moeten vervullen. “Schoenmaker, houdt je bij je leest! Als de verzekeraars een zwaarder stempel op de aanbiederskant drukken, komt het evenwicht tussen de verschillende partijen in de zorg in gevaar.” (ZorgVisie- Philip van de Poel)

Geef uw mening

op de stelling “Zorgverzekeraars dreigen op de stoel van de dokter te gaan zitten” op onze homepage.

Lees ook over Menzis:

Ledenraden Menzis stoppen fusie

Menzis helpt gemeenten met WMO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.