Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Artsenorganisatie KNMG tegen afstoten basiszorg

De ontwikkeling dat verschillende academische ziekenhuizen de basiszorg willen afstoten, is onwenselijk. Dat schrijft de KNMG op haar eigen website. De koepel roept ziekenhuizen op om eerst tot een landelijke strategie te komen alvorens maatregelen, zoals postcodebeleid, door te voeren.
Artsenorganisatie KNMG tegen afstoten basiszorg

De KNMG reageert op het nieuws dat het AMC en het VUmc in Amsterdam via postcodebeleid patiënten voor basiszorg zouden weren. Daarbij gaf het UMC Utrecht afgelopen week aan in de toekomst basiszorg te willen afstoten naar andere ziekenhuizen in de regio.

Overheidsbeleid

De KNMG is het niet eens met het argument dat het afstoten van de basiszorg in het overheidsbeleid past waarin ziekenhuizen zich in de toekomst moeten specialiseren op bepaalde terreinen van de gezondheidszorg. “Dat is speculatief omdat er nog geen sprake is van een uitgekristalliseerd beleid in die richting. De KNMG vindt het onjuist als sommige academische ziekenhuizen daarop vooruitlopen. Dit is inefficiënt en het gevaar ontstaat dat de basiszorg niet meer overal en voor iedereen toegankelijk en bereikbaar is.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees meer:

NMa doet inval bij AMC en het VU medisch centrum

‘UMC Utrecht gaat basiszorg afstoten’

UMC’s Amsterdam weigeren patiënten op basis postcode

Klink: geen ‘postcodebeleid’ bij UMC’s

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.