Bij het opleiden van de zeshonderd extra medewerkers uit andere zorgbranches, waar nu en de komende tijd een overschot aan personeel ontstaat, gaat het om 150 doktersassistenten, 200 praktijkondersteuners somatiek/praktijkverpleegkundigen en 250 praktijkondersteuners GGZ. Ook kunnen geschikte medewerkers instromen die niet uit een branche met personele overschotten komen. Voor 250 praktijkondersteuners wordt een opleidingstraject ontwikkeld die het huidig competentieniveau verstevigt. Ook starten er vijf pilots om de instroom van arbeidsgehandicapten in de huisartsenzorg te versterken.
Tekorten
SSFH-voorzitter Leon Vincken: ‘Sommige regio’s kennen nu al een tekort aan doktersassistenten en praktijkondersteuners en door de groeiende rol van de eerstelijnszorg dreigt dat verder toe te nemen. Het sectorplan biedt praktische en financiële ondersteuning om als sector samen deze knelpunten op te lossen. We zijn blij dat we nu met het sectorplan aan de slag kunnen gaan.’
Uitvoering
Het uitvoeren van het sectorplan gebeurt door het begin oktober opgerichte Centrum voor Arbeidsmarkt en Beroepsopleiding voor de Huisartsenzorg (CAB-H) van de SSFH. Dit landelijke platform geeft structurele aandacht aan de grote arbeidsmarktvraagstukken en het (praktijk)opleiden in de huisartsenzorg. Het CAB-H combineert de uitvoering van het sectorplan met activiteiten zoals arbeidsmarktonderzoek laten doen en het delen van praktijkvoorbeelden over arbeidsmarktbeleid en beroepsscholing.