Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Atrium MC sluit ok’s wegens tekort verpleeghuisbedden

Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen sluit tijdelijk de helft van zijn operatiekamers omdat verpleeghuizen in de regio geen nazorg kunnen bieden.

Atrium MC heeft deze week de helft van de planbare operaties afgezegd. ’s Winters zijn er meer acute long- en hartklachten en botbreuken. Atrium MC heeft voor zulke gevallen geen ruimte als daarnaast de geplande operaties doorgaan. Het is ruim vijftig bedden kwijt door een verkeerdebeddenprobleem: mensen die al behandeld zijn, liggen te wachten op een plaats in het verpleeghuis.

Tienduizenden euro’s schade

“We moeten aan het personeel denken, dat al weken op zijn tenen loopt”, zegt woordvoerder Hein Berendsen over het besluit. “We willen geen onveilige situaties.” Hoe lang de helft van de operatiekamers leeg zal staan, is afwachten. Het ziekenhuis heeft vooralsnog dertig operaties afgezegd en loopt “zeker tienduizenden euro’s” mis. Zowel mensen die op een operatie wachten als degenen in ‘verkeerde bedden’ zijn de dupe, zegt Berendsen. “Wij zijn helemaal niet toegerust om dementerenden langdurig te verzorgen. Die mensen kunnen hier niet bewegen. Met alle gevolgen van dien. De sterfgevallen met Zweedse banden die we vorig jaar hadden, zijn een rechtstreeks gevolg van dit probleem.”

Naburige ziekenhuizen ook vol

Ook naburige ziekenhuizen hebben geen plek voor uitbehandelde Heerlense patiënten. In het nabijgelegen Academisch Centrum Maastricht liggen dertig mensen te wachten op een verpleeghuisplaats. De wachttijd is een tot twee maanden voor mensen met alleen lichamelijke problemen en langer dan twee maanden voor dementerenden. “Het is bij ons nog niet zo erg dat we zulke ingrijpende maatregelen moeten nemen, maar we herkennen absoluut dit probleem”, meldt een woordvoerster.Het Maaslandziekenhuis in Sittard heeft vanwege een naderende verhuizing een opnamestop. Daar wachten nu twaalf mensen op een verpleeghuisbed.

VWS geeft extra geld

Atrium MC heeft in 2008 een afdeling ingericht voor geopereerde patiënten, samen met Cicero Zorggroep. Deze 38 bedden waren binnen drie maanden bezet. Het ziekenhuis heeft volgens Berendsen herhaaldelijk aan de bel getrokken over het gebrek aan verpleeghuisplaatsen. Een woordvoerster van het regionale zorgkantoor, dat het geld voor verpleeghuizen verdeelt, erkent de “enorme problematiek”. “VWS heeft extra geld toegezegd voor nieuwbouw, maar die staat er niet van vandaag op morgen. We stellen dat geld nu alvast beschikbaar voor extra capaciteit in bestaande voorzieningen. Maar het moet wel fatsoenlijke opvang zijn, geen zolderkamertje, dus het valt niet mee.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook

IGZ dreigt Atrium ziekenhuis met verscherpt toezicht

Dertienduizend patiënten in ‘verkeerd bed’

Geldtekort in AWBZ leidt tot klantenstops

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.