Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aveleijn zet innovatieprogramma op met cliënten

Redacteur Zorgvisie
E-healthinnovaties doorvoeren in samenspraak met cliënten, verwanten, medewerkers en partners. Dat is wat Aveleijn wil doen met de invoering van hun E-health Innovatieprogramma, meldt de gehandicaptenzorgorganisatie.
VGN-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Om dat te doen is Aveleijn een samenwerking gestart met de Twentse Zorgacademie, een regionaal leerwerkcentrum van zorgondernemers, overheid en onderwijs, waar e-healthinnovaties worden getest en gebruikers ermee kunnen oefenen. De zorgorganisatie hoopt dat daar nieuwe technologieën uit voort komen die kunnen zorgen voor meer eigen regie bij de cliënten, een van de speerpunten uit het innovatieprogramma. Daarbij is een team van innovators opgericht, bestaande uit cliënten en medewerkers, dat bijvoorbeeld ook apps test waarmee mensen met een beperking zelf met het openbaar vervoer kunnen reizen. ‘Het begint met anders kijken, dit levert vaak al nieuwe oplossingen of richtingen. Als we geloven dat een idee écht meerwaarde biedt voor de cliënt gaan we het testen in de praktijk’, schrijft de organisatie in een bericht. ‘De ervaringen delen we via een online community, demonstraties en innovatiemarkten. Ook is er een uitleen waarmee cliënten en medewerkers kunnen uitproberen of toepassingen een oplossing bieden voor een vraag of probleem.’

Speerpunten Innovatieprogramma
Naast eigen regie, wil Aveleijn ook inzetten op het verbeteren van de communicatiemogelijkheden en het contact met de cliënten. Daarvoor is bijvoorbeeld voor het kinderdagcentrum van Aveleijn een CRDL aangeschaft, een hulpmiddel dat ook wordt ingezet bij mensen met dementie en dat contact mogelijk maakt via geluiden. Aveleijn-bestuurder Willem den Hartog: ‘Iedere dag zoeken we naar mogelijkheden om onze zorg en ondersteuning te verbeteren. Zorginnovatie en -technologie dragen daar in steeds grotere mate aan bij. In co-creatie met onze cliënten, verwanten en collega’s geven we de komende jaren ons E-health Innovatieprogramma vorm. We werken hierin nauw samen met partners in de regio.’

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-Health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.