Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ mogelijk duurder door zzp-scores

De AWBZ dreigt twintig procent duurder te worden door de invoering van de zorgzwaartepakketten (zzp’s). Om dat te voorkomen zou het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) alle cliënten opnieuw moeten indiceren en daaraan zzp’s koppelen.

Dat stelt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief van aan de Tweede Kamer.

CIZ moet zzp’s vaststellen

Zorgaanbieders hebben begin 2007 de zorgzwaarte van hun cliënten in kaart gebracht. Elke cliënt is gekoppeld aan een zzp. ZN heeft uitgerekend dat de zzp-scores met de huidige tarieven tot 15 à 20 procent extra kosten leiden in de ouderenzorg. De gehandicaptenzorg en de ggz worden 8 tot 10 procent duurder.
Het ministerie van VWS wil de zzp’s echter budgetneutraal invoeren. Volgens ZN leidt dit tot tariefsverlagingen, tenzij VWS kiest voor geleidelijke invoering van de zzp’s en daarbij uitgaat van nieuwe indicaties in zzp’s. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) moet de indicaties dan vertalen in zzp’s.

Grote verschillen in zzp-scores

Opvallend is dat instellingen met vergelijkbare cliëntenbestanden toch sterk uiteenlopende zzp-scores hebben. Volgens ZN komt dat doordat de afbakening tussen verschillende pakketten niet helemaal duidelijk is. Met name verzorgingshuizen komen daardoor op zwaardere pakketten uit dan ze feitelijk hebben.

Jan Coolen, AWBZ-coördinator ZN, benadrukt daarom het belang van een onafhankelijke indicatiestelling. “We moeten voorkomen dat er rechtsongelijkheid ontstaat, omdat de ene instelling anders zzp’s scoort dan de andere.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.