Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AWBZ-regeling slachtoffer ‘slechte sciencefiction’

De Tweede Kamer eist een overgangsregeling voor zo'n 50.000 mensen in verzorgingshuizen die een hogere eigen bijdrage voor de AWBZ moeten gaan betalen. Volgens staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid kunnen de computersystemen deze aanpassing echter niet aan.

‘Pijnlijk’

‘Slechte sciencefiction’, typeert Kamerlid Femke Halsema van GroenLinks de weigerende computers. Volgens haar collega van de VVD Anouchka van Miltenburg ‘zijn de computers blijkbaar de baas geworden’. Bussemaker zelf noemt de gang van zaken ‘pijnlijk’.

Wijziging

In 2003 kwam er een andere manier om de hoogte van de eigen bijdrage voor de AWBZ vast te stellen voor mensen in zorginstellingen. Mensen die toen al in een verpleeghuis zaten, bleven onder de oude manier van berekenen vallen. Daar komt met ingang van 2008 een eind aan.

‘Tijdelijke tegemoetkoming’

Een paar weken geleden trok de SP aan de bel over forse verhogingen van de eigen bijdrage voor sommige mensen. Feitelijk hadden deze bewoners de afgelopen vijf jaar te weinig betaald. Zij kregen echter erg laat bericht dat zij meer moesten gaan betalen.

De Tweede Kamer neemt geen genoegen met de computerproblemen. Voor donderdagmiddag moet Bussemaker met een tijdelijke tegemoetkoming komen, eisen CDA, PvdA, SP, VVD en GroenLinks. De staatssecretaris houdt echter vol dat aanpassing alleen voor een ‘zeer beperkte groep’ mogelijk is.

Zakgeld

De bewindsvrouw van PvdA-huize gaat volgende maand wel de problemen oplossen die zijn ontstaan bij jonge gehandicapten. Verder zegt zij toe om samen met het ministerie van Sociale Zaken te onderzoeken of de hoogte van het zak- en kleedgeld van mensen in zorginstellingen nog wel van deze tijd is. (ANP)

Lees ook:

Meer artikelen over de AWBZ op Zorgvisie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.