Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Baarn neemt plan voor omgekeerde integratie aan

Tijdens een gemeenteraadsvergadering in Baarn is gisteren besloten dat het zogeheten voorontwerpbestemmingsplan Drakenburgergracht is aangenomen. Dit betekent een volgende stap naar het bouwen voor de vrije sector op het terrein van zorginstellingen Amerpoort en Sherpa.
Baarn neemt plan voor omgekeerde integratie aan

“De hoognodige renovaties en nieuwbouw kunnen beginnen”, meldt een woordvoerder. Binnen een of twee weken wordt het plan gepubliceerd op de website van de gemeente. Daarna bestaat de mogelijkheid tot inspraak. Na publicatie hebben de insprekers zes weken de tijd om hun bezwaren te formuleren. Het bestemmingsplan bestaat uit twee onderdelen. Voor de duidelijkheid noemt de woordvoerder deze het ‘plan zorg’ en het ‘plan omgekeerde integratie’. Het eerste plan bevindt zich in een verder stadium van het besluitvormingsproces dan het tweede.

Leefwensenonderzoek

Kritische vertegenwoordigers van de verstandelijk gehandicapten op het terrein vinden al jaren dat er een onafhankelijk leefwensenonderzoek moet worden gehouden. Willen de huidige bewoners wel dat er bijvoorbeeld gezinnen met kinderen op ‘hun’ terrein komen wonen? Volgens Amerpoort en Sherpa is deze bewoners persoonlijk gevraagd of zij voor of tegen dit plan zijn. De bestuurders van beide organisaties hebben zich altijd een voorstander getoond van de nieuwbouw voor de vrije sector op het terrein, erkent ook de woordvoerder van de gemeente.

Verantwoordelijkheid

Baarn is niet verantwoordelijk voor het wel of niet houden van een leefwensenonderzoek. “Dat is een wettelijk gescheiden verantwoordelijkheid. Een meerderheid van de raad is van mening dat het onderzoek een goede zaak is, maar de directies van de instellingen moeten daarover besluiten.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Koningin gewezen op ‘dwangverhuizing’ gehandicapten

Amerpoort vervult duizendste wens van cliënten

Brand bij Sherpa waarschijnlijk aangestoken

Toch omgekeerde integratie op terrein Amerpoort en Sherpa

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. het was niet goed om mensen als de cliënten van Sherpa diep in de bossen weg te stoppen, maar het is ook niet goed om hen te dwingen weer in de drukke samenleving te komen leven als zij dat niet willen. zoals zo vaak lijkt ook in dit geval de besluitvorming over maar zonder de belangrijkste belanghebbenden plaats te vinden en geven andere factoren dan een kwalitatief goede zorg wellicht de doorslag.
    als straks al de mooie woningen nu maar bewoond worden en niet onverkoopbaar blijken vanwege de zorginstellingen in het gebied en hun bewoners. “gewone” burgers vinden het soms lastig wonen met deze mensen in hun directe nabijheid.

  2. Lees alle reacties
  3. Met grote zorg naar de toekomst van de cliënten van Sherpa heb ik vernomen dat bij het bestuur van de gemeente Baarn kennelijk de totaalontwikkeling (en dus het financiële aspect) heeft doen geprevaleren in de besluitvorming om het voorontwerpbestemmingsplan Drakenburgergracht aan te nemen. Dit is jammer maar nog niet omkeerbaar. Wellicht dat men zich ter elfder ure nog gaat realiseren wat dit betekent voor de meervoudig gehandicapten die daar nu wonen en zullen MOETEN verhuizen. Jammer dat men zich toch ook meer laat leiden door hen die exploitatiebelangen boven “kwaliteit van leven” voor onze gehandicapte medemens stellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.