Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Banken: onduidelijkheid belemmert financiering ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De onduidelijkheid rond de invoering van de nieuwe ziekenhuisbekostiging belemmert adequate financiering. Dat schrijft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Banken: onduidelijkheid belemmert financiering ziekenhuizen

De NVB ondersteunt de invoering van prestatiebekostiging onder DOT (dbc’s op weg naar transparantie) die minister Edith Schippers van VWS per 1 januari 2012 wil invoeren. De banken verwachten dat hierdoor de bedrijfsvoering en de kwaliteit van het management zal verbeteren.

Risicoprofiel onduidelijk

Maar banken zijn teleurgesteld dat er nog zo veel onduidelijk is over de uiteindelijke vormgeving van het bekostigingsstelsel. Zorginstellingen kunnen hierdoor hun lange termijn investeringsaanvragen niet goed cijfermatig onderbouwen. Banken kunnen hierdoor het risicoprofiel van een project of instelling niet goed beoordelen. “Dat belemmert adequate financiering”, schrijft NVB-directeur Wim Mijs.

Boekwaardeprobleem

Daarnaast wijzen de banken erop dat een aanzienlijk deel van de zorginstellingen onder het regime van prestatiebekostiging met een boekwaardeprobleem zal kampen. Veel gebouwen staan nu nog voor een veel hoger bedrag in de boeken dan ze in het nieuwe bekostigingsstelsel waard zullen zijn. “Dit compliceert financieringstrajecten”, stelt Mijs. De NVB wil dat dit boekwaardeprobleem, dat een erfenis is van het oude stelsel, eerst wordt opgelost. Instellingen moeten ‘schoon door de poort’ naar het nieuwe bekostigingsstelsel kunnen, aldus Mijs.

Voldoende solvabiliteit

De NVB vindt dat op instellingsniveau de effecten van de maatregelen in beeld moeten worden gebracht om te bepalen of instellingen voldoende solvabiliteit en cashflow hebben. Maar dat kan nu niet, omdat er nog te veel onduidelijkheden zijn rond DOT en de vergoeding van kapitaallasten. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Banken stellen hardere eisen aan umc’s

Banken kritisch over budgettering medisch specialisten

Banken: financiering zorg is in gevaar

Ziekenhuizen worstelen met jaarverslagen

2 REACTIES

  1. De zorg heeft altijd een uitzonderingspositie gehad-nu met die crisis ook andere facetten in de maatschappij financiele ondersteuning hebben gekregen, wordt des te meer duidelijk waarom de gezondheidszorg betreft subsidiering een bodemloos vat was geweest.
    Gezondverstand en zelfverantwoording zal een beroep op gedaan moeten worden!

  2. Lees alle reacties
  3. De Zorg moet werken zoals het bedrijfsleven ; Kosten/Baten Analyse. Wat levert DOT op. Aan de hand van die gegevens kun je een Ondernemingsplan beoordelen. Belangrijk punt is de visie van de RvB. In hoeverre willen Zorginstellingen samen werken met elkaar in de Regio en/of Landelijk . De Politiek houdt zich te veel met zijn/haar succes , maar niet met de Zorg!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.