Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bart V. van Icare moet staat half miljoen betalen

De voormalige Icare-bestuurder Bart V. moet vijf ton terugbetalen aan de Staat. Dit geld heeft de oud-directeur illegaal verdiend met witwaspraktijken van geld van de thuiszorgorganisatie in de periode van 2000 tot 2003. Dit heeft het Gerechtshof in Leeuwarden dinsdag in hoger beroep geoordeeld.
Bart V. van Icare moet staat half miljoen betalen
Foto: ANP XTRA Roos Koole

De 65-jarige Bart V. werd in 2010 door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een jaar cel. De 57-jarige in Spanje woonachtige kompaan Jan B. moet volgens het oordeel van het Hof ruim 82.000 euro terugbetalen. B. kreeg destijds in Assen dezelfde straf opgelegd als Bart V. De mannen staken volgens het gerechtshof geld dat bestemd was voor hulpbehoevende cliënten van de thuiszorgorganisatie in eigen zak, puur om er zelf beter van te worden.

Verkoop panden

Icare is mede ontstaan door een fusie waarbij in de jaren 1999 tot en met 2002 een omvangrijk accommodatieplan hoorde. Dit betekende onder andere de bouw van een nieuw hoofdkantoor, de bouw van een aantal nieuwe regiokantoren en het afstoten van een groot aantal (65) oude accommodaties. De directrice van een van de BV’s onder Icare, heeft als getuige tegenover de FIOD en ten overstaan van het hof verklaard dat Bart V. bij de besprekingen die voorafgingen aan de verkoop van de panden heeft aangegeven dat hij in privé en buiten het zicht van de formele kanalen een bedrag van vijf miljoen gulden wilde verdienen aan de verkoop.

Thuiszorg perfect

Ook heeft V. zwart geld verdient met de verkoop van Thuiszorg Perfect, een dochterbedrijf van Icare, aan Randstad. In 2000 werd deze verlieslijdende dochter verkocht aan een vrouwelijke kennis van Bart V. Kort daarop werd de onderneming weer verkocht aan Breevenen BV waarvan dezelfde vrouw directeur en enig aandeelhouder was. Op 1 december 2003 werd het bedrijf doorverkocht aan Randstad, die de naam omdoopte tot Randstad Zorg Beheer BV.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.