Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BDO bang voor inflatie: ‘Zorginfarct is nagenoeg realiteit’

Frits Baltesen
Redacteur Skipr, Zorgvisie en Qruxx.
De recent sterk gestegen inflatie betekent dat het zorginfarct ‘nagenoeg realiteit’ is. Dat schrijft  BDO Accountants & Adviseurs woensdag in een analyse van het zorginkoopbeleid van de zorgverzekeraars voor 2023.
Inflation Piggy Banks
© Alexander Limbach / stock.adobe.com
Premium

‘De komende jaren hebben we

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  1 REACTIE

  1. “Zorgverzekeraars stellen dat de verwachte miljoenenverliezen in de ggz dit jaar niet komt door het nieuwe zorgprestatiemodel, ‘aangezien de wijziging macroneutraal is beoogd’.”
   Zo het straatje is weer schoon bij de zorgverzekeraars.
   Binnen het Zorg Prestatie Model (ZPM) zit in de tarieven een verhouding tussen directe en indirecte tijd van 60-65% en 40-35%. In de complexe specialistische GGZ moet je ook veel overleggen met mede behandelaren of externen, dit is indirecte tijd. Daardoor is de verhouding vaker 50%/50% of lager en dan kom je niet meer uit met de tarieven. Verder leunt de complexe specialistische GGZ erg veel op Overige Beroepen, dat zijn o.a agogen en basispsychologen. De tarieven voor de Overige Beroepen in het ZPM leveren veel minder op dan binnen de DBC. Het komt vaak voor dat de verhouding 1 regiebehandelaar, o.a. de psychiater, klinisch psycholoog, psychotherapeut en Gz-psycholoog, staat tot 20 tot 40 Overige Beroepen. En de tarieven zijn in contracten vaak 20% tot 30% lager dan de NZa tarieven, en laat nou net het tarief voor de Overige beroepen ook nog eens rond de 70% zitten en vaak er onder. Het tarief voor de psychiater zit vaak boven de 80%, maar laat deze regiebehandelaar nou net de minste bijdrage leveren aan directe zorg.
   Macroneutraal betekend in deze zin we hakken het budget van 2021 door de helft en daar mag je het mee doen, veel zorgaanbieders zien dat ze met deze tarieven niet eens komen aan het budget.
   Dus het budget is nu minder de moeilijkheid, de echte moeilijkheid zit nu bij te lage tarieven voor de behandelaren in de Overige Beroepen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.