Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Behandelcentra willen omzet verdubbelen

Mark van Dorresteijn
Zelfstandige behandelcentra (zbc’s) hebben plannen om de gezamenlijke omzet van ruim 335 miljoen euro uit te breiden naar in totaal 650 miljoen euro in 2012. Dat blijkt uit onderzoek van Boer & Croon dat donderdag is gepresenteerd.
Behandelcentra willen omzet verdubbelen

Als de budgetteringsplannen van minister Schippers van VWS neerkomen op slechts 2,5 procent groei per instelling, vlakt de groei van de zelfstandige behandelcentra af tot 360 miljoen. “Het gevaar dreigt dat dan het kind met het badwater wordt weggegooid”, aldus Jak Dekker, vice-voorzitter van Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), de brancheorganisatie van zelfstandige behandelcentra en privé-klinieken. Volgens het onderzoek komen dan veel zbc’s in acute financiële problemen doordat ze vooruitlopend op groei hebben geïnvesteerd.

Dynamiek en concurrentie

Dekker wil dat de minister de groei van de totale ziekenhuiszorg maximeert op 2,5 procent maar dat zij afziet van budgettering op instellingsniveau. De zorgverzekeraars kunnen dan het geld weghalen bij de ziekenhuizen en meer contracteren bij zelfstandige behandelcenta. “Er moet blijvend ruimte zijn voor dynamiek en concurrentie”, zegt Dekker.

Beperken volumegroei

ZKN wil met de zorgverzekeraars afspraken maken over het beperken van volumegroei. Dit kan door behandelcriteria op te stellen. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Zelfstandige klinieken dupe van uitstel tarieven

Zbc’s woedend vanwege deal Orde, VWS en NVZ

Zbc’s vrezen voor kaalslag budgettering zorg

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.