Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bejaarde eist contact met ‘ontvoerde’ vriendin

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Voor de rechtbank in Den Bosch dient vandaag een bijzonder kort geding. Via de rechter wil de hoogbejaarde Cees Kwikkel (86) een omgangsregeling afdwingen met zijn vriendin Jet Schalij (85). Dat schrijft dagblad Trouw.
Bejaarde eist contact met ‘ontvoerde’ vriendin

De twee geliefden woonden sinds 2006 samen in Didam met hulp van thuiszorg. Zij waren van plan op termijn samen in een woonzorgcomplex te gaan wonen. Ruim een jaar geleden werden zij ongewild van elkaar gescheiden. Volgens dochter Liesbeth Kwikkel hebben de mentor en bewindvoerder van Jet Schalij, die aan de ziekte van Alzheimer lijdt, haar onder valse voorwenselen weggelokt van huis. Een vriendin kwam haar ophalen om boodschappen te doen. Toen Cees thuis kwam, was zijn geliefde verdwenen.

Opsporing verzocht

Vijf dagen na de verdwijning vond de familie Kwikkel Jet Schalij in een zorghotel in Laag-Keppel. Liesbeth Kwikkel sprak telefonisch met haar: “Jet vertelde dat ze door twee verzorgsters was meegenomen naar een vreemde plek. Ze zei dat ze Cees miste, dat ze graag bij hem wilde zijn, dat ze van hem hield en dat ze weer naar huis wilde. Ze verheugde zich op ons bezoek de volgende dag.” Toen Cees de volgende dag met het zorghotel belde, bleek Jet daar niet meer te wonen. Ze was, opnieuw, verplaatst naar een plek die voor Cees geheim gehouden wordt. In een filmpje op You Tube doet zijn dochter een oproep om Jet Schalij te vinden, in de hoop het contact met haar vader en zijn vriendin te herstellen.

‘Geschokt’

Met de dementieconsulent die het stel begeleidde is destijds niet overlegd over het scheiden van de twee. In Trouw zegt zij: “Ik was zeer verbaasd, maar ook geschokt.” Volgens haar waren er nog allerlei mogelijkheden om de twee samen thuis te houden, en op termijn te begeleiden naar een verzorgings- of verpleeghuis. “Om op deze manier bij je partner weggehaald te worden kan niet. Waarom niet met betrokkenen om de tafel om de situatie te bespreken? Dat had met mevrouw Schalij in de fase van haar ziekte toen zeker nog gekund.”

‘Contact afgeraden’

De bewindvoerder, neef van Jet Schalij en notaris te Rotterdam, wil aan Trouw kort wel kwijt dat voor het weghouden van zijn tante bij Cees Kwikkel “redenen zijn, bij alle instanties bekend. Er is overleg geweest met de arts en verpleegkundigen, en die hebben contact afgeraden. We spelen niet met het welzijn van mijn tante. Soms lopen de zaken zoals ze lopen, en daar moet je je bij neerleggen. Tot op heden zijn de acties van de familie Kwikkel gericht op contact. Dat lijkt me geen zin hebben.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.