Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Belangrijke’ mensen krijgen voorrang

AMSTERDAM - Mensen met belangrijke maatschappelijke posities krijgen soms voorrang in het medische circuit. Dat blijkt uit een enquête van TNS Nipo in opdracht van de Volkskrant onder vierhonderd leden van de 'bestuurlijke elite'.

Onder de ‘bestuurlijke elite’ worden onder andere senatoren en ondernemers gerekend. De Volkskrant maakte de resultaten vrijdag bekend op haar website. Van de 278 mensen die hebben meegedaan aan het onderzoek erkende zeven procent voorrang te krijgen bij huisarts, specialist of in het ziekenhuis. Volgens onderzoeker Peter Kanne van TNS Nipo ligt het werkelijke percentage waarschijnlijk hoger, omdat sommigen de uitzonderingspositie niet zullen willen toegeven in verband met de gevoeligheid van de kwestie.

Verwerpelijk

De Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) zegt het onjuist te vinden als ‘belangrijke mensen’ voorrang krijgen. De inspectie noemt het moreel verwerpelijk. De medische indicatie is het enige criterium.

Voordeeltjes

Het blijft niet bij voorrang in de medische sector, ook in andere opzichten krijgen ‘belangrijke’ mensen voordeeltjes aangeboden, zoals vrijkaartjes en betere plaatsen in een restaurant. Slechts vijf procent maakt er nooit gebruik van, 72 procent soms of geregeld en 23 procent altijd. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.