Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Beleid voor werknemer met diabetes ontbreekt

Eindredacteur
Werkgevers zouden preventief beleid moeten ontwikkelen voor werknemers met diabetes, vindt Diabetesvereniging Nederland (DVN). Meestal reageren organisaties nog ad hoc als blijkt dat de diabetes problemen oplevert met het werk.
Beleid voor werknemer met diabetes ontbreekt

Uit het onderzoek ‘Diabetes op de werkvloer’ bleek onlangs dat de bedrijfsarts niet alle werknemers kent met diabetes. De bedrijfsarts raakt pas betrokken bij ziekteverzuim en speelt geen rol bij het gezond houden van de werknemers of het maken van plannen om uitval te voorkomen.

Uitval

“Beleid voorkomt dat mensen uitvallen”, laat een woordvoerder van DVN weten. “Mensen worden na de diagnose soms voor 6 weken naar huis gestuurd door de bedrijfsarts, terwijl dat bij wat aanpassingen helemaal niet nodig is. Het is van belang dat mensen na de diagnose zoveel mogelijk in het normale leef- en werkritme blijven en de diabetes daarin inpassen. Dat lukt niet als zij naar huis worden gestuurd.”

Conflicten

Diabetes op de werkvloer kan betekenen dat een werknemer vaker moet pauzeren om insuline te spuiten of wat te eten. Bij een hypo kan de werknemer kortaf worden, bij een hyper juist moe. “De werknemer is de eerstverantwoordelijke voor zijn diabetes”, aldus DVN. “Maar als het onmogelijk wordt om zijn diabetes te reguleren door bijvoorbeeld wisselende roosters, kan dat conflicten opleveren met collega’s of leidinggevenden. Dan is het handig als de organisatie kan terugvallen op beleid. Ten slotte willen werknemers met diabetes zich ook gewoon inzetten op de werkplek.”

DVN heeft nog geen algemene richtlijnen voor diabetesbeleid. DVN: “We geven werkgevers telefonisch advies op individuele basis. En we hebben de brochure ‘Diabetes werkt!’ ontwikkeld voor werknemers, die ook handig is voor werkgevers. Het liefst zouden we een algemene handreiking ontwikkelen voor werkgevers.”

Advies

Van alle werkende mensen heeft naar schatting 1 op 50 diabetes. Volgens o.a. DVN en onderzoeksinstituut Nivel zal dit aantal in de toekomst alleen maar toenemen. (Nivel, | foto: iStockphoto)

1 REACTIE

  1. Ik vind dit een beetje belachelijk. Een ongemak of ziekte heeft weinig met de werkgever te maken. Je moet mensen met de suikerziekte niet in een vakje plaatsen. Zo’n 220 jaar heb ik dit ongemak en heb nog nooit een dag verzuimd, terwijl ik me al jaar en dag spuit. Er is goed met suiker te leven,maar leg de verantwoording bij de persoon in kwestie zelf. met vriendelijke groet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.