België heeft 7000 ziekenhuisbedden te veel

Belgische ziekenhuizen moeten capaciteit afbouwen, want ze hebben een groeiend overschot aan bedden. Daarnaast moet er concentratie komen van laagvolume complexe operaties, verloskunde en radiotherapie. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) adviseert minister Maggie de Block van Volksgezondheid een forse hervorming van de ziekenhuiszorg in België.
Bed_iStock_23580254_450.jpg
Foto: iStock

Hoeveel ziekenhuizen heeft België nodig in 2025? Dat was de onderzoeksvraag van minister Maggie de Block van Volksgezondheid aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE), een belangrijk adviesorgaan voor de Belgische minister. Volgens het KCE zijn er nu al te veel ziekenhuisbedden. In 2014 was de behoefte 42.704 bedden. Maar er waren er meer. In 2017 bedraagt het overschot 7017 bedden. De overschotten bevinden zich vooral op de afdelingen inwendige geneeskunde, heelkunde, pediatrie en verloskunde. Uitzondering vormen de afdelingen voor geriatrie en niet-acute zorg, waar geen overschotten zijn.

Overschot ziekenhuisbedden omzetten

Het huidige overschot zal in 2025 groeien

0
121

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.