Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Belgische ziekenfondsen verkopen patiëntengegevens aan farma’

De zeven ziekenfondsen in België verkopen sinds begin dit jaar patiëntengegevens aan farmaceutische bedrijven. Dat schrijft nieuwssite Apache.be donderdag. Het Intermutualistisch Agentschap (IMA), dat de ziekenfondsen in België verenigt, benadrukt dat alles volgens de regels gebeurt.
bigdatafotolia.jpg
Foto: Fotolia

De verkoop verloopt via het IMA. Het gaat om informatie over het aantal verpakkingen dat van bepaalde medicijnen wordt verkocht, hoeveel patiënten die gebruiken en de periode waarin de patiënten ze gebruiken. Informatie over de diagnose ontvangen de ziekenfondsen niet. IMA-woordvoerder Joeri Guillaume onderstreept op Apache.be dat de gegevens tweemaal worden gecodeerd, zodat farmaceutische bedrijven de identiteit van de patiënten niet kunnen achterhalen. Bovendien gaat het om statistische gegevens, die kunnen helpen bij het ontwikkelen van geneesmiddelen. Voorlopig gebeurt het nog op beperkte schaal, maar Guillaume voorspelt dat de inkomsten de komende jaren alleen maar zullen toenemen.

Geld
‘We hebben dit jaar een vijftal keer patiëntengegevens verkocht aan farmabedrijven, goed voor telkens 2.500 à 3.000 euro. In die prijs zitten onder meer de kosten verrekend voor de tijd die de analyse van de gegevens ons gekost heeft’, luidt het. Volgens de IMA-woordvoerder verloopt alles volgens de regels van de kunst. ‘Bij elke verwerking en analyse van gegevens door het IMA of door andere instanties, moeten we een machtiging krijgen van de Privacycommissie. Daarbij moeten we de algemene principes van de privacywet respecteren en zorgen dat de veiligheid van de gegevens gewaarborgd is.’

Dossier Innovatie in de Zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.