Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bemiddelen van zzp’ers helemaal niet definitief van de baan

Brancheorganisatie ActiZ meldde afgelopen week dat het contracteren van zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de AWBZ via bemiddelingsbureaus definitief van de baan is. De koepel BTN voor bureaus die met zzp’ers werken, zegt dat hier niets van waar is.
Bemiddelen van zzp’ers helemaal niet definitief van de baan

Op haar site schrijft ActiZ dat de ministeries van VWS en Financiën onlangs definitief hebben vastgesteld dat zzp’ers binnen de AWBZ niet kunnen worden bemiddeld door bureaus. Volgens ActiZ blijkt dit uit een brief van 14 juni van staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën aan ActiZ-directeur Aad Koster. Woordvoerder Jaap Knoppert van ActiZ zegt: “VWS is voornemens via de Wet cliëntenrechten zorg de individuele zzp’er als zorgorganisatie te benoemen. Maar VWS is nadrukkelijk niet van plan om die positie aan zzp-bemiddelingsbureaus te geven. Wij hebben niets tegen de inzet van individuele zzp’ers. Wij willen alleen de constructie van het bemiddelingsbureau niet meer terugzien.”

BTN

Bestuurder Jan Verschuren van BTN zegt dat in de brief van De Jager helemaal niet staat dat de bemiddelingsconstructie definitief van de baan is. “Ten eerste heb ik problemen met het feit dat mijn leden als bemiddelingsbureaus worden weggezet, terwijl zij aan alle zorgregels voldoen. Ten tweede heeft de rechter helemaal niet het bedrijfsmodel verboden waar ActiZ zo tegen is. Iedereen die de uitspraak van de rechter leest kan zien dat direct contracteren van zzp’ers gewoon mag.” Volgens Verschuren heeft de rechter alleen geoordeeld dat in de casuïstiek die hem is voorgelegd, sprake is van een loondienstrelatie en dat daarom loonbelasting geheven dient te worden over de arbeidsuren van zelfstandigen. “De Jager zegt in zijn brief juist dat er hard wordt gewerkt om hier een oplossing voor te vinden. Dat betekent dat het contracteren van zzp’ers door mijn leden straks wel degelijk mag. ActiZ zegt wel voor zzp’ers te zijn, maar maakt het met haar strijd voor zzp’ers vrijwel onmogelijk om te opereren en dat vind ik schandalig.”

Zzp’er

Zelfstandig verpleegkundige Lex Tabak was in april aanwezig bij een Algemeen Overleg waarin demissionair minister van VWS Ab Klink zijn plannen voor de zzp’ers bekendmaakte. Tabak is van plan zich met een coöperatie van zzp’ers op de markt te richten. Hij verwacht dat de fiscus de zzp’ers in deze constructie niet zal aanmerken als medewerkers in dienst van een bemiddelingsbureau, maar hen zal zien als zelfstandige ondernemers, verbonden in een coöperatief verband. “Het is de bedoeling dat het uitvoeringsbesluit van de AWBZ wordt aangepast zodat naast erkende instellingen, ook natuurlijke personen de markt op kunnen. Deze individuen moeten dan natuurlijk wel aan allerlei criteria voldoen. Aan het ontwikkelen van deze criteria wordt nu hard gewerkt. Naar verwachting zal dit in 2011 afgerond zijn, zodat we in 2012 kunnen starten als de wet is aangepast.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

Veel vragen over zzp-convenant bij VWS

Grote onduidelijkheid over inzet zzp’ers in de AWBZ

ActiZ wint tweede zaak tegen bemiddelijng zzp’ers

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.