Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Benelux werkt samen tegen zorgfraude

Redacteur Zorgvisie
Nederland, België en Luxemburg hebben samen een verklaring getekend om grensoverschrijdende fraude in de gezondheidssector te voorkomen en bestrijden. Staatssecretaris Martin van Rijn noemt het ‘cruciaal’ dat de landen deze fraude samen aanpakken.
Zorgfraude-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De verklaring moet onder meer vermijden dat bestrafte zorgverleners hun praktijken over de grens voortzetten. Daarnaast willen de drie landen dat misbruik van de Europese ziekteverzekeringskaart en gesjoemel met verrekeningen van zorgnota’s in de Benelux wordt aangepakt. Fraudeurs zouden vaak de grens over gaan om een rechtssysteem te ontwijken of de profiteren van mazen in de regelgeving. Daarom wordt er door de Benelux nu een expertgroep opgericht die de fraude in kaart gaat brengen en oplossingen aandraagt om die tegen te gaan. Daarbij moet ook een gezamenlijk informatiesysteem worden aangemaakt.

Staatssecretaris Van Rijn bepleit een harde aanpak van fraude en oneigenlijk gebruik in de zorg. ‘Beide tasten de betaalbaarheid en solidariteit van onze zorgstelsels aan. Het is daarom cruciaal dat de Benelux-landen nu samen de strijd aangaan tegen fraude bij grensoverschrijdende zorg.’ Hoe groot de schade van deze fraude precies is, is onbekend. In Nederland werd in 2014 bijna 19 miljoen euro teruggevorderd, in andere EU-landen lag dat bedrag nog hoger, blijkt uit onderzoek naar zorgfraude in negen EU-landen.

(ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.