Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Berekening tarieven NZa voortaan duidelijker’

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit zal voortaan duidelijk maken hoe ze de tarieven van zorgzwaartepakketten berekent. Dat meldt demissionair minister Klink in reactie op een brief van Gemiva-SVG groep.
'Berekening tarieven NZa voortaan duidelijker'

Gehandicaptenzorgorganisatie Gemiva had in februari een brief gestuurd aan toenmalig staatssecretaris Bussemaker. Bestuurder Gerard Gerding betwijfelt daarin of het budget van de gehandicaptenzorg wel gelijk is gebleven bij de overgang naar zorgzwaartebekostiging. Klink schrijft de Tweede Kamer dat de NZa aan de brancheorganisaties heeft uitgelegd hoe ze is gekomen tot een budgettair neutrale invoering. De NZa zal bij de tarieven voor 2011 een openbare onderbouwing geven, belooft de demissionaire minister, die meldt dat ambtenaren hebben gesproken met Gemiva.

Geen geld verdwenen

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland laat weten inmiddels inderdaad duidelijkheid te hebben gekregen over de tarieven voor 2009. De VGN had daartoe een beroep gedaan op de Wet openbaarheid bestuur. “We hebben een dik pak stukken gekregen. Op ons verzoek hebben medewerkers van de NZa de stukken toegelicht”, vertelt Martijn Koot, manager sturing en financiering van de VGN. “Er waren leden die dachten: misschien is er geld verdwenen bij de overgang naar zorgzwaartebekostiging. Maar op basis van informatie die wij nu gekregen hebben, is dat niet het geval.” Uit de NZa-gegevens blijkt dat eenderde van de gehandicaptenzorgorganisaties erop achteruitgaat en tweederde vooruit.

Niet bevredigend

Gemiva-bestuurder Gerding zegt dat het gesprek met VWS “inhoudelijk absoluut niet bevredigend” is geweest. “Ik waardeer het zeer dat ambtenaren het initiatief hebben genomen voor een gesprek. Maar inhoudelijk zijn we geen meter tot elkaar gekomen. Ik vind dat het systeem in zijn uitwerking niet deugt.” Gerding vindt het onder meer onterecht dat cliënten met de ernstigste zorgzwaarte erop achteruitgaan en dat de daling van de dagbestedingstarieven voor lichamelijk gehandicapten wel is gerepareerd, maar voor verstandelijk gehandicapten niet. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Zorgzwaartepakketten 2010 zijn bekend

NZa stelt tarieven zorgzwaarte­pakketten vast

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.