Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Berenschot: aantal managers stabiel

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Het aantal managers in de zorg is de laatste jaren niet of nauwelijks toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot.
Berenschot: aantal managers stabiel

Berenschot heeft sinds 2001 de overhead in negentien sectoren onderzocht. Gemiddeld bedraagt het aantal managers 4,6 procent van het totale aantal personeelsleden. Wel zijn er grote verschillen tussen sectoren. In de sectoren welzijn, gehandicaptenzorg en primair en secundair onderwijs zijn meer managers: 6 à 7,5 procent. Maar volgens de onderzoekers is dat goed verklaarbaar, want de managers doen daar veel ondersteunend werk zelf.

Minste managers

Medische centra (2,3 procent), accountantsbureaus (3,2 procent) en rechtbanken (3,8 procent) hebben de minste managers. Deze organisaties worden gerund door professionals die maar een deel van hun tijd zijn vrijgesteld voor managementtaken. Dat dwingt hen de managementtijd te beperken.

De onderzoekers rekenen tot managers alle functionarissen wier hoofdtaak het is om een rol als lijnmanager te vervullen, inclusief de directie. Managers van een stafafdeling horen daar niet bij, omdat die al meetellen in de ondersteuning.

Lage overhead

Verder valt op dat de overhead in de verpleging en verzorging laag is: 13 procent. De onderzoekers stellen dat daarmee wel de ondergrens is bereikt. Bij verdere bezuinigingen op de overhead komt de aansturing van het personeel of de ict-prestaties in gevaar. Dat kan ook zijn weerslag hebben op de kwaliteit van zorg. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Berenschot: ‘Minder zorgmanagers dan gedacht’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.