Bernhoven: ‘De bodem is bereikt’

In vier jaar tijd heeft Bernhoven de kosten met 16 procent teruggebracht. Een model dat navolging verdient, vinden het ministerie van VWS en zorgverzekeraars. Toch zegt CZ dat de interne kosten nog verder gereduceerd kunnen worden, maar volgens het Brabantse ziekenhuis is er een ondergrens aan het afbouwen van kosten.  

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

In 2014 besloot Bernhoven ‘toekomstbestendige zorg’ te verlenen. Het aantal verrichtingen in het ziekenhuis zou -in samenspraak met de patiënt- kunnen worden teruggebracht. Uit het jaarverslag van Bernhoven van 2018 blijkt dat de ‘schadelast’ (de omzet uit zorg) met 16 procent is verminderd. De verwachting is dat de daling van de kosten in 2019 nog iets verder zal toenemen tot 18 procent. Dat terwijl het aantal patiënten met 6 procent is toegenomen.

In navolging daarvan werken er nu minder mensen in Bernhoven, de materiaalkosten zijn verlaagd en momenteel is de inzet van artsen onderwerp van onderzoek. Maar nu

2
5334

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. De bedrijfsvoering van iedere organisatie moet efficient worden ge organiseerd.Ook bij verzekeraars zelf valt nog wat te doen. De logica van betere interne kostenbeheersing leidt tot lagere gebouwgebonden kosten ontgaat mij in deze context overigens.
    Verder wordt mijn eerdere vermoeden bevestigd ,dat de dalng van de kosten bij het ziekenhuis lager is dan de stijging daarvan bij andere zorgverleners en hoe staat het met de uitstroom naar omliggende ziekenhuizen?
    Een oordeel over het model kan pas worden gegeven als gekeken wordt naar de totale zorgkosten ,die gemaakt zijn in de adherente regio, ongeacht waar deze zijn gemaskt. Daar heb ik nog niets over gelezen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.