Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis Bernhoven krimpt bewust

Ziekenhuis Bernhoven in Uden heeft in twee jaar tijd bewust een omzetdaling gemaakt van zo’n 12 procent ten opzichte van 2014. Het ziekenhuis streeft naar minder omzet in het programma Zinnige Zorg. Dat schrijft de NOS vandaag.
bernhoven.jpeg

Het doel van het programma Zinnige Zorg is betere zorg leveren door minder te doen. Zo nodig wordt er voor individuele patiënten meer tijd uitgetrokken om hun de best mogelijke behandeling te geven. Tegelijkertijd moeten de veranderingen bijdragen aan het betaalbaar houden van de zorg. Doordat er minder zorg wordt geleverd, kan er ook gesneden worden in de kosten van het ziekenhuis. Minder zorg betekent een andere organisatie met minder medewerkers, aldus de NOS.

Vijfjarig contract
Bernhoven heeft in 2014 een vijfjarig contract afgesloten met zijn belangrijkste verzekeraars, VGZ en CZ. Het overeengekomen budget loopt ieder jaar een beetje terug, maar het ziekenhuis heeft wel zekerheid over zijn inkomsten. In die periode kan Bernhoven zijn organisatie aanpassen aan de nieuwe werkwijze. Op sommige gebieden zijn investeringen nodig, maar er zijn ook bezuinigingen mogelijk door de nieuwe werkwijze.

Buiten de deur
Hoe merkwaardig het ook mag klinken, het ziekenhuis probeert daadwerkelijk patiënten buiten de deur te houden. Dat doet het samen met de huisartsen in de regio. De dermatologen van het ziekenhuis bijvoorbeeld houden spreekuur bij de huisartsen in de omgeving. Daar beoordelen ze of patiënten voor behandeling naar het ziekenhuis moeten komen of dat de huisarts het afkan. Vroeger werden vier op de vijf patiënten door de huisarts voor zo’n eerste beoordeling voor de zekerheid doorgestuurd naar de polikliniek dermatologie van het ziekenhuis. En bleven daar dan patiënt of werden terugverwezen.

Minder operaties
Bernhoven heeft veel minder operaties uitgevoerd de afgelopen twee jaar. Bij galblaasoperaties is er een daling van 15 procent. Bij liesbreukoperaties van 23 procent. Patiënten worden veel nadrukkelijker op de voor- en nadelen van operaties gewezen. Het aantal ziekenhuisopnames van patiënten na een bezoek aan de spoedeisende hulp (SEH) is met 14 procent gedaald, doordat er permanent spoedeisendehulpartsen op de SEH zijn en door de beschikbaarheid van internisten, cardiologen en chirurgen.

Lees ook:

Genomineerden Zorgmanager van het Jaar 2017

Bernhoven weer in zwarte cijfers

Verlies Bernhoven 4,4 miljoen euro

Dossier integrale bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.