Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Beroepen tegen Wmo-indicaties zijn vaak gegrond

Van alle beroepen die mensen sinds het begin van de Wmo tegen hun indicaties hebben ingediend, is zestig procent toegekend. Gisteren tijdens het Algemeen Overleg over de voortgang van de Wmo in de Kamer zei staatssecretaris Bussemaker verrast te zijn over deze cijfers.
Beroepen tegen Wmo-indicaties zijn vaak gegrond

Bussemaker vindt dat indicatiestellers actief aan de slag moeten om het aantal gegrond verklaarde bezwaren omlaag te brengen. De staatssecretaris relativeerde het hoge percentage door te stellen dat slechts een kleine groep mensen bezwaar maakt tegen hun nieuwe Wmo-indicatie. PVV-Kamerlid Fleur Agema riep de staatssecretaris op om ook bij mensen die niet klagen over hun indicatie, te onderzoeken of de indicaties correct gesteld zijn. Bussemaker achtte dit niet nodig.

Spreekverbod Wmo-raad

De staatssecretaris toonde zich ook verbaasd over het nieuws van VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg. Deze onthulde dat gemeenteraadsleden in bepaalde gemeenten niet met leden van de Wmo-raad mogen praten. De Wmo-raad is een gesprekspartner van de gemeente bij de vorming en uitvoering van Wmo-beleid. Volgens Miltenburg praat de Wmo-raad vaak alleen met het gemeentebestuur. Zij noemde de gemeente Den Bosch met name. Volgens Miltenburg zien gemeentebesturen de Wmo veelal nog als een technische exercitie. De staatssecretaris laat onderzoeken of raadsleden inderdaad niet met Wmo-raadsleden mogen praten.

Uurtarief

Het rapport van PricewaterhouseCoopers over het uurtarief voor huishoudelijke hulp werd ook besproken. SGP-Kamerlid Bas van der Vlies kwam met het voorstel om gemeenten, als gunnende partij, verantwoordelijk te stellen voor het uurtarief. Gemeenten zouden niet meer onder de kostprijs mogen gaan zitten in de aanbesteding. De staatssecretaris vond dit een sympathiek voorstel.

Compensatiebeginsel

Alle Kamerleden maakten zich tijdens het debat ongerust over het compensatiebeginsel in de Wmo. Het compensatiebeginsel is het kwaliteitskader voor gemeenten waarbinnen zij moeten handelen. Volgens Kamerlid Van Miltenburg zouden rechters geen houvast hebben aan dit beginsel. Ze zouden uitspraken over de Wmo alleen maar toetsen aan de verordening en de letterlijke wettekst en in hun rechtspraak het compensatiebeginsel niet meenemen. Ook hiernaar stelt de staatssecretaris een onderzoek in. Verder kwam het verdeelmodel van het Wmo-budget ter sprake. Kamerleden wilden weten wanneer het SCP-rapport over de betrouwbaarheid van dit model uitkwam. Dat blijk na de kerst te zijn. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Wmo uurtarief gemiddeld 2,40 euro te laag

SCP gaat Wmo-verdeelmodel onderzoeken

Gemeenten moeten bureaucratie Wmo terugdringen

Apeldoorn houdt drie miljoen Wmo-budget over

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waarom uurtarief omhoog terwijl de hulp minder uitbetaald krijgen.
    Alfahulp houd per uur over 8 euro.
    In Maastricht heeft men nu mensen uit de Sociale dienst ingezet in de thuishulp.
    Ach die outjes durven toch niets te zeggen.
    Mensen die men niet in normaal werk niet wilt word nu aan de ouderen opgedrongen.
    En daarom gaan we de uurtarieven verhogen.
    Meer betalen maar minder te zeggen en minder kwaliteit.
    Dat is de WMO

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.