Beroepsgeheim moet geen schuilplek voor fraudeurs zijn’

De ministeries van VWS, SZW en Justitie werken aan een wetsvoorstel om misbruik van AOW-uitkeringen en pgb’s tegen te gaan. Nu zijn fraudeurs nog moeilijk te pakken omdat artsen in dienst van onder andere het UWV, CIZ en SVB geen gegevens delen bij vermoedens van fraude. Dit uit angst het medisch beroepsgeheim te schenden.
‘Beroepsgeheim moet geen schuilplek voor fraudeurs zijn’
Foto: ANPXTRA Roos Koole

Aan het wetsvoorstel over de inperking van het medisch beroepsgeheim wordt al sinds 2013 gewerkt. ‘De nieuwe wetgeving moet bij vermoeden van arbeidsongeschiktheid- en zorgfraude duidelijkheid bieden rondom het medisch beroepsgeheim’, aldus minister Schippers van VWS twee jaar geleden, mede namens de ministers Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dit schreef de minister aan de Kamer naar aanleiding van het schietincident in Alphen aan den Rijn en fraude met pgb’s en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

Conceptversie

Dagblad Trouw schreef afgelopen weekend dat de redactie een conceptversie van het wetsvoorstel in handen heeft. Een woordvoerder van het

2
25

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.