Beroepsgeheim moet geen schuilplek voor fraudeurs zijn’

De ministeries van VWS, SZW en Justitie werken aan een wetsvoorstel om misbruik van AOW-uitkeringen en pgb’s tegen te gaan. Nu zijn fraudeurs nog moeilijk te pakken omdat artsen in dienst van onder andere het UWV, CIZ en SVB geen gegevens delen bij vermoedens van fraude. Dit uit angst het medisch beroepsgeheim te schenden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Beroepsgeheim moet geen schuilplek voor fraudeurs zijn’
Foto: ANPXTRA Roos Koole

Aan het wetsvoorstel over de inperking van het medisch beroepsgeheim wordt al sinds 2013 gewerkt. ‘De nieuwe wetgeving moet bij vermoeden van arbeidsongeschiktheid- en zorgfraude duidelijkheid bieden rondom het medisch beroepsgeheim’, aldus minister Schippers van VWS twee jaar geleden, mede namens de ministers Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Opstelten van Veiligheid en Justitie. Dit schreef de minister aan de Kamer naar aanleiding van het schietincident in Alphen aan den Rijn en fraude met pgb’s en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

Conceptversie

Dagblad Trouw schreef afgelopen weekend dat de redactie een conceptversie van het wetsvoorstel in handen heeft. Een woordvoerder van het

2
33

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. En wat dacht u van de ‘transpararanti’van de NZA?
  Natuurlijk moet fraude bestreden worden maar zoals hoogleraar Buijsen vermeldde in dat Trouw-interview: hij heeft dit met Schippers besproken en de wet geeft nu voldoende bestrijdingsmiddelen. Maar niet genoeg voor voor onze schjnbare totalitaire minister van volksgezondheid. Wat is dat in haar dat zij zo verbeten op blinde rampkoers lijkt te blijven in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ. Natuurlijk kan kon en moet er bezuinigd worden, fraude aangepakt. Wat is er mis mee om dat met inzicht beleid en wijsheid te doen?
  Minder b
  GGZ bedden minder GGZ zorg betkent dat er minder moeilijke mensen in therapie zijn en blijven logisch dat er de laatste jaren meer onrust in de maatschappij is toch?
  Net zoals in de het onderwijs toen der tijd de 1ste graads leraren te duur waren en we nu 30 jaar kater met inferieure leerkrachten zitten in het HBO onderwijs….dit staat ons in de zorg ook te wachten. If you pay peanuts you get monkeys to do the job. Let wel de Balkendenorm voor iedereen in loondenst vind ik een mooie.

 2. Lees alle reacties
 3. Wanneer het medisch beroepsgeheim gaat sneuvelen, is George Orwell’s 1984 een feit met een vertraging van slechts 32 jaar.
  Een overheid die almachtig is en meent tot in de spreekkamer door te moeten dringen is/wordt een monster.
  In groot contrast met de privacy van burgers staat hoe die zelfde overheid omgaat met openheid, transprarantie, wanneer het overheidsdocumenten betreft. Ze hebben nog immer moeite met het goed uitvoeren van de Wet op de Openbaarheid van Bestuur. Maar denk ook aan het afluisteren van private, wettelijk gewaarborgde, gesprekken tussen een verdachte en zijn advocaat.
  Ik hoop en verwacht een grote pricipiële weerstand en verontwaardiging van collega artsen, andere geregistreerde zorgverleners. patiënten en vooral vele burgers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.