Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Beschikbaarheid verloskundige zorg verschilt per regio

Redacteur KinderopvangTotaal
Het aanbod van eerstelijns verloskundige zorg in Nederland verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM), die het aanbod van eerstelijnszorg in de regio’s in beeld brengt. “Verloskundige zorg is ook acute zorg. Het is belangrijk dat voldoende verloskundigen in de buurt beschikbaar zijn”, aldus professor Dinny de Bakker van onderzoeksinstituut Nivel.
Beschikbaarheid verloskundige zorg verschilt per regio

Voor verloskundige zorg in Vlaardingen zijn naar schatting 175 zwangere vrouwen aangewezen op één eerstelijns verloskundige, in Huizen zijn dat er 55. Binnen Nederland bestaat een grote variatie in het aanbod aan verloskundige zorg, blijkt uit de vernieuwde versie van de Vraag Aanbod Analyse Monitor (VAAM). Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) presenteren de vernieuwde versie van de VAAM. Deze brengt naast de vraag ook het aanbod aan eerstelijnszorg in beeld. Per postcode is te vinden hoeveel vraag er is naar de zorg van huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten, oefentherapeuten, diëtisten, verloskundigen, thuiszorg en verpleegkundigen of psychologen.

Aantal verloskundigen

De VAAM maakt een schatting van het werkgebied van verloskundigen door het aantal verloskundigen in een gebied af te zetten tegen het aantal door hen te begeleiden zwangerschappen en geboorten. Zo ontstaat een beeld van de beschikbare zorg in de buurt. Die blijkt nogal te verschillen. De zorg tijdens de zwangerschap begint voor ruim 84 procent van de zwangerschappen bij de verloskundige. Ook bijna de helft van de geboortes begint in de eerste lijn. Uiteindelijk wordt eenderde van de kinderen ter wereld gebracht onder begeleiding van een eerstelijns verloskundige. De zorg na de bevalling doet de verloskundige ook voor ruim 90 procent van de kinderen. Gemiddeld is een fulltime verloskundige betrokken bij 95 zwangerschappen en bevallingen per jaar.

Acute zorg

In Nederland zijn 1628 eerstelijns verloskundigen. In plattelandsgebieden met weinig verloskundigen doen huisartsen waarschijnlijk veel verloskundige zorg. NIVEL-afdelingshoofd Dinny de Bakker: “Tijdens de zwangerschap is het handig als je in de buurt terecht kunt bij een verloskundige. Verloskundige zorg is ook acute zorg. Als de bevalling op gang komt, moet de verloskundige er snel bij zijn. Het is dus belangrijk dat er voldoende verloskundigen in de buurt beschikbaar zijn.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

lees ook:

Verloskundigen adviseren tegen thuisbevallingen Oss

VWS maakt rekenfout in korting op verloskunde

Kabinet beslist dit jaar over concentratie verloskunde

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.