Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuur Amsterdam UMC megaklus

AMC en VUmc zijn gefuseerd als Amsterdam UMC. Amsterdam UMC krijgt een vijfkoppige raad van bestuur. De eerste grote patiëntenverschuiving die zij gaan managen, is kindergeneeskunde. Daarna volgt oncologie.
Fusie Handen Istock
Foto: iStock

Hans Romijn blijft bestuursvoorzitter van het AMC en is vicevoorzitter bij VUmc, Wouter Bos blijft bestuursvoorzitter bij VUmc en is vicevoorzitter bij AMC. Ook in de twee raden van toezicht nemen dezelfde, zeven mensen zitting. Wim Kuijken is voorzitter van beide raden van toezicht.

Samenstelling

Elk umc kent nog steeds een eigen raad van bestuur, maar in beide huizen nemen daarin wel dezelfde vijf mensen plaats: Hans Romijn, Wouter Bos, Frida van den Maagdenberg, Chris Polman en Mark Kramer. Maas Jan Heineman, de derde bestuurder van het AMC, is net met pensioen gegaan. Zijn plek wordt niet opgevuld. Twee dagen per week zitten de bestuurders bij elkaar. De ene dag in het AMC, de andere in VUmc.

Uitdagingen

De nieuwe raad van bestuur staat voor grote uitdagingen. Afdelingen moeten verhuizen, er vinden constant transities plaats en protocollen moeten worden gelijkgesteld. Vooraf aan elke beweging van patiënten wordt een risico-analyse gemaakt waardoor de kwaliteit van de patiëntenzorg gewaarborgd moet blijven.

Apart

In juridische zin, blijven AMC en VUmc aparte entiteiten. De beide umc’s houden hun eigen contracten met medewerkers en overeenkomsten met leveranciers. Ook contracten met banken en verzekeraars worden door de afzonderlijke instellingen afgesloten, en beide ziekenhuizen houden een aparte jaarrekening.

Verschuiving

De samenwerking zal vooral plaatsvinden op het gebied van patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek. De eerste verschuivingen in het zorgaanbod vinden naar verwachting dit najaar plaats, te beginnen met de Intensive Care kinderen. Deze zorg verschuift naar de locatie AMC. Daarna volgt oncologie. Deze zorg verschuift naar de locatie VUmc.

Personeel

AMC en VUmc hebben een gezamenlijk sociaal beleidskader afgesproken met de bonden. Medewerkers behouden werk en er vallen geen gedwongen ontslagen in de komende vijf jaar. Medewerkers kunnen wel gevraagd worden om mobiel te zijn, bijvoorbeeld als afdelingen samengaan.

Studies

De afzonderlijke studies geneeskunde blijven bestaan, die zijn gelieerd aan de twee Amsterdamse universiteiten: de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. De driejarige bacheloropleidingen blijven volledig gescheiden. De masteropleidingen (coassistentfase) gaan in de loop van de jaren veranderen; als medische specialismen op één van beide locaties zijn geconcentreerd, kunnen de betreffende coassistentschappen van beide studies namelijk alleen daar worden aangeboden. De onderzoeksinstituten van de umc’s zijn al geïntegreerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.