Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Bestuurder Vlietland over debat samenwerking DSW

"Ik begrijp de commotie van politici niet zo goed", meldt bestuursvoorzitter Gerrit-Jan van Zoelen van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam, het eerste ziekenhuis dat waarschijnlijk deels wordt overgenomen door een zorgverzekeraar. "De patiëntenorganisatie was bijvoorbeeld erg tevreden, maar ook het bouwcollege en nu dus ook de minister."

Na de uitspraak van minster Ab Klink dat een zorgverzekeraar mede-eigenaar mag worden van een ziekenhuis heeft de Tweede Kamer besloten tot een spoeddebat over deze constructie.De aanleiding voor de commotie en het debat woensdagavond is de coöperatie die het Schiedamse Ziekenhuis wil overnemen, mede gevormd door zorgverzekeraar DSW. De zorgverzekeraar krijgt een belang van veertig procent in het ziekenhuis, via een stichting die via een personele unie is verbonden aan het Vlietland. “Er zijn allerlei waarborgen ingebouwd”, aldus Van Zoelen.

Welke zijn dat?

Van Zoelen: “De coöperatie die het Vlietland Ziekenhuis wil overnemen, heeft een eigen bestuur. Het ziekenhuis heeft dan weer een eigen raad van commissarissen. De algemene vergadering van aandeelhouders, die bestaat uit de stakeholders van de coöperatie, kiest het bestuur met een good governance-code in de hand. Dat zijn geen eigen leden, en dit bestuur wordt ook heel bewust aangesteld om te werken aan de collectieve belangen.”

Is dat het voordeel van deze nieuwe constructie, los van de financiële kant van het verhaal?

“Het grote voordeel is de betrokkenheid van alle stakeholders bij de zorgverlening, bij een goed functionerend ziekenhuis. Die stakeholders denken aan de zorg, niet vanuit een businessmodel. Maar de voorzieningen die vrijkomen, kunnen wij ook weer gebruiken voor het ziekenhuis.”

De kritiek op uw concept gaat ook vaak over de contracteervrijheid, de afspraak tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen. Als een ziekenhuis niet goed functioneert dan valt het buiten de boot. Zal verzekeraar DSW hier echt toe besluiten mocht uw ziekenhuis onder de maat zijn?

“Ja. Ik ken DSW als een kritische partij. Zij zou zichzelf ook in de vingers snijden door ons zo te benaderen.”

Juist, daarom de scepsis?

“Kijk, DSW heeft juist een groter belang bij een goed functionerend Vlietland Ziekenhuis. Die zijn als stakeholder in de coöperatie nog meer betrokken bij het reilen en zeilen van ons ziekenhuis.”

Een ander punt van kritiek dan: leidt dit niet tot een verschraling van het zorgaanbod voor patiënten? De grote verzekeraars zouden immers steeds vaker mede-eigenaar zijn van ziekenhuizen.

“Als er werkelijk één of twee zorgverzekeraars zijn die dit gaan doen, dan hebben de critici gelijk, maar ik zie dat niet snel gebeuren. In de praktijk is het namelijk heel erg lastig een coöperatie te beginnen. Het op één lijn krijgen van een groot aantal betrokkenen is geen eenvoudige klus.”

Laat de zorgverzekeraar nog wel een ander ziekenhuis toe in Schiedam en omstreken?

“Daar is wat topografische uitleg voor nodig. In deze regio bevindt zich namelijk de grootste dichtheid van ziekenhuizen waar dan ook in het land. Alle soorten ziekenhuizen zijn ook ruim vertegenwoordigd. Het lijkt me sterk dat iemand zal besluiten er nog één te openen.”

Minister Klink ziet de grotere nadruk op preventie als voordeel van deze samenwerking. Hoe ziet u dat?

“Ik zie dat voordeel wel, ja. Als je preventie naar de eerst lijn van zorgverlening brengt, dan leidt dat uiteindelijk tot minder kosten. Voorkomen is beter dan genezen. Al met al zie ik dit als een boeiende periode. Naast het vele praten over beter zorg kunnen we die straks ook met meerdere partijen realiseren.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Zorgverzekeraar neemt Vlietland Ziekenhuis over

NZa onderzoekt coöperatie Vlietland Ziekenhuis

Vlietland Ziekenhuis verhuist patiënten

Janneke van Vliet weg bij Vlietland Ziekenhuis

Klink: zorgverzekeraar mag ziekenhuis kopen

1 REACTIE

  1. volgens de stelselwijziging moet de zorgverzekeraar de belangen van de patiënt behartigen tegenover diens zorgleverancier. deze rol komt onder druk als de verzekeraar tevens de (mede)eigenaar is van de zorgleverancier (het ziekenhuis). een direct belangenconflict lijkt dan moeilijk te ontkennen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.