Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bestuurders ggz te passief bij e-health

Mark van Dorresteijn
Bestuurders in de ggz hebben grote verwachtingen van de toepassingen van e-health in de ggz, maar ze pakken onvoldoende hun bestuurlijke rol op bij de invoering.
Bestuurders ggz te passief bij e-health

Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van promovendus Maarten Janssen en hoogleraar Kim Putters van het instituut Beleid en Management Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit. Op het lustrumcongres van het iBMG op 4 oktober in Rotterdam lichtten ze alvast een tipje van de sluier.

Kloof

Ze constateren op basis van een enquête onder ggz-bestuurders en diepte-interviews dat er een kloof is tussen de verwachtingen van bestuurders en de ontwikkelingen in de praktijk. Bestuurders verwachten dat e-health de oplossing is voor veel problemen in de ggz. Ze zien het als dé remedie voor kostenbesparingen en het stimuleren van zelfredzaamheid van patiënten.

Andere manier van werken

Maar de bestuurders laten de invoering over aan ondergeschikten. Ze bemoeien zich niet met de organisatie en financiën en denken dat het vanzelf wel goed komt. Putters benadruk dat dit geen onwil is van bestuurders. ‘Ze willen de professionals niet lastig vallen, maar ze zijn zich onvoldoende bewust van de weerstand onder behandelaren tegen de invoering van e-health. Die denken vaak, al of niet ten onrechte, dat e-health bovenop het andere werk komt. Terwijl het de bedoeling is dat e-healthtoepassingen in plaats van bestaande behandelingen komen. Het vereist een andere manier van werken.’

Samenspel

Putters vindt dat bestuurders hun rol moeten pakken bij de organisatie van e-health. Zij gaan immers over organisatie en financiën. ‘Bestuurders moeten hun professionals ruimte geven om te experimenteren met nieuwe vormen van zorgverlening. Ze moeten in hun instelling de discussie aangaan over wat eigenlijk goede zorg is en wat patiënten daarvan vinden. Ze zouden moeten proberen daarbij een open houding in de instelling naar de buitenwereld te bewerkstelligen. Bestuurders kunnen die dialoog organiseren en ervoor zorgen dat professionals met e-health nieuwe zorgvormen kunnen ontwikkelen. Samenspel tussen bestuurders en professionals is daarbij van belang.’ (Zorgvisie – Bart Kiers – Foto: Michelle Muus)

4 REACTIES

  1. Beste heer Rob. E-health is bedoeld als KOSTENBESPARING in de ggz-zorg juist door zelfredzaamheid , zoals mevr. Marleen Barth het ergens anders verwoordt : bijvoorbeeld ,hardlopen , op tijd naar bed en geen alcohol (en sigaretten). E-health beoogt dus goede uitkomsten ,lagere zorgkosten ,en zeker geen extra inkomsten.

  2. Lees alle reacties
  3. Weer de burger belazeren? Ben die paar zogeheten onderzoekers niet vergeten. Ga eindelijk echt werken voor goede zorg in plaats van te denken aan dollartekens. Die alleen al leiden steeds meer naar stoornissen, ook ernstige.
    Hoogmoedswaanzin onder andere.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.